AUSTRIJSKI MEDIJI: Sorošev univerzitet dolazi i u Beč, na tome će se zaraditi 50 miliona evra
Foto: Reuters

AUSTRIJSKI MEDIJI: Sorošev univerzitet dolazi i u Beč, na tome će se zaraditi 50 miliona evra

Austrija -

BEČ - Centralnoevropski univerzitet (CEU) američkoj milijardera Džordža Soroša, čijoj ispostavi u susednoj Mađarskoj preti zatvaranje, doseliće se u Beč, tvdi bečki dnevnik Kurir.

List navodi da je već izabrana lokacija u zdanju Oto Vagner bolnice u 14.bečkom okrugu.

Ovaj privatni univerzitet, čije je glavno sedište u Budimpešti i na kampusu Bard koledža u državi Njujork, time bi otvorio treću ispostavu.

foto: Printscreen YouTube/Oesterreich TV 2

Mihael Hojpl

Prošle jeseni gradonačelnik Beča Mihael Hojpl ponudio je CEU naseljavanje u glavni grad Austrije, a s tim u vezi će u narednih deset dana biti potpisan Memorandum o razumevanju.

Budimpešta će i dalje ostati centar Soroševog fakulteta, iako je mađarski premijer Viktor Orban američkog milijardera proglasio državnim neprijateljem, zbog čega preti zatvaranje te ustanove u glavnom gradu Mađarske.

Prvih 500 studenata treba da započnu studije zimskog semestra 2019.godine.

Privreda Beča očekuje značajne prihode od dolaska CEU na areal bolnice koja se zatvara, u okviru koje postoji desetak paviljona na oko 25.000 kvadratnih metara. Tako se prognozira da će Beč ostvariti prihode u visini od 50 miliona evra, te da će biti otvoreno 1.000 radnih mesta na univerzitetu i oko njega.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track