KURC: Prekinuti pregovore sa Ankarom o pristupanju EU
Foto: Fonet/AP

ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA

KURC: Prekinuti pregovore sa Ankarom o pristupanju EU

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc osudio je kršenje ljudskih prava u Turskoj i pozvao na prekid razgovora sa Ankarom o pristupanju EU, preneli su nemački mediji.

On je tokom intervjua za magazin "Velt" rekao da treba prekinuti razgovore sa Ankarom, jer vlast sistematski krši ljudska prava i najvažnije demokratske vrednosti, kao i zbog činjenice da se više ne sprovodi Kopenhagenski kriterijum, koji sadrži pravila kojima se određuje da li je neka zemlja spremna za pristupanje EU.

Kurc je dodao da je Turska dalje važan partner EU i da bi se odnosi Ankare i Brisela trebao da se održavaju na osnovu politike dobrog susedstva.

Turska je 1997. godine proglašena zemljom koja može da pristupi EU, a razgovore o pristupanju Brisel i Ankara su započeli 2005. godine.

Odnosi između Brisela i Ankare pogoršani su nakon propalog vojnig puča u Turskoj u julu 2016. godine. Ankara je Evropu optužila da daje azil onima koji su organizovali vojni puč, dok je Brisel oštro kritikovao zatvaranje novinara i aktivista za ljudska prava u Turskoj i suspendovao pripreme za novo poglavlje u pregovorima o pristupanju Turske EU.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je prošle godine rekao da Ankara preduzima korake koji udaljavaju Tursku od EU, kao i to da postoje osobe u Turskoj koje bi za propale pregovore o pristupanju htele da okrive Uniju.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Fonet/ AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track