BRITANSKI ČASOPIS: Kurc je najvažniji NEMAČKI političar! Bitniji je od Merkelove!
Foto: Fonet/AP

UTIČE NA NJIH

BRITANSKI ČASOPIS: Kurc je najvažniji NEMAČKI političar! Bitniji je od Merkelove!

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc utiče na nemačku politiku više nego nemačka kancelarka Angela Merkel, piše danas britanski časopis Spektejtor (The Spectator).

Dok je Merkelova na međunarodnom "podijumu" i dalje najuticajnija, njena moć na domaćoj sceni je ograničena, tvrdi list.

"Pogled stanovnika Nemačke je u međuvremenu usmeren na Kurca, najmlađeg državnika sveta, koji teži da premosti razdor između centralista I populista, između istoka I zapada", piše ovaj konzervativni časopis.

List je kao sličnosti Merkelove i Kurca naveo to što su oboje na čelu vlade dobrostojećih zemalja, u kojima je imigracija dovela do rastuće zabrinutosti i u kojima desnica jača, a pored toga su ostvarili pobede na prošlim izborima, pored kojih ne mogu sami da vladaju.

Što se tiče formiranja vlade, navodi list, dve zemlje nisu slične, jer je Kurc izbegao socijaldemokrate i ušao u koaliciju sa Slobodarskom partijom (FPO), što se do sada isplatilo, dok je Merkelova ponovo krenula putem velike koalicije sa SPD-om.

Spektejtor navodi da je Narodna partija Austrije (OVP) pod kancelarom Kurcom pooštrila svoj stav prema politici imigracije, dok je FPO potvrdila svoju podršku EU.

"Ukoliko bi Kurc svojom politikom bio uspešan, to će imati veliki uticaj na Nemačku. Pokazaće se da li 'hrišćanske demokrate' sa nemačkim populistima moraju graditi mostove, i videće se da li je prošlo vreme Merkelove umerene politike", smatra britanski časopis.

Merkel je to, kako dodaje list, već delimično naznačila time što je ojačala odnose svoje CDU sa "ćerkom strankom" u Bavarskoj, CSU, koja je u desnom političkom taboru.

Nemačka kancelarka mora činiti isto što i Kurc i glasače koje su CDU i CSU izgubile zbog AfD vratiti, a uzrok za gubitak glasača je u izbegličkoj krizi 2015, zbog čega je šef CSU Horst Zehofer novi ministar unutrašnjih poslova, koji će pratiti primer austrijskog kancelara i krenuti konzervativnijim kursom.

Spektejtor u analizi dolazi do zaključka da su nemačka i austrijska politika često išle paralelno, te da je od Drugog svetskog rata Austrija bila ta koja je sledila nemačku politiku, ali da su se sada uloge dve zemlje promenile.

Ukoliko Merkelova želi da politički preživi moraće da krene austrijskim putem, tvrdi britanski list.

Inače Kurc će 13. juna boraviti u poseti Londonu na poziv britanske premijerke Tereze Mej, dve nedelje pre preuzimanja predsedavanja EU.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Fonet/ AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track