PALA BANDA FALSIFIKATORA U AUSTRIJI: Balkancima godinama davali lažne diplome nemačkog jezika
Foto: AP

mafija

PALA BANDA FALSIFIKATORA U AUSTRIJI: Balkancima godinama davali lažne diplome nemačkog jezika

Austrija -

Austrijski istražioci razbili su međunarodnu organizovanu kriminalnu grupu koja je falsifikovala diplome i svedočanstva nemačkog jezika, a pipci mafijaške hobotnice, kako je istaknuto, vode ka BiH.

Kako pišu austrijski mediji, istraga je počela 2014. godine nakon što je uočeno da jedan licencirani institut za učenje nemačkog jezika u bečkom okrugu Otakring izdaje neuobičajeno veliki broj diploma nemačkog jezika.

Nakon opsežne istrage, policija je dobila anonimnu dojavu iz Graca, a tom prilikom uhapšeni su jedan advokat i njegova supruga. Rezultat istrage je osamdesetak uhapšenih članova mafijaške grupe iz Austrije, BiH i Nemačke, od kojih je njih 25 označeno kao "mozak" cele operacije, a među kojima su i dva austrijska državljana.

Među uhapšenima su pravnici, nastavnici, poštari i različiti posrednici. Zanimljiva je konstatacija jednog bečkog portala, koji je rekao da su nastavnici koji su fingirali ispite zatvarali ne samo oči, nego i uši, s obzirom na to da bi bilo nemoguće da se ne primeti da ispitanici ne znaju gotovo ni reč nemačkog jezika.

Policija je sprovela akciju 9. marta ove godine u Klosterneuburgu, a rezultat je čak 8.000 podignutih optužnica za više od 600 počinjenih krivičnih dela.

Prve indicije dobili su pripadnici Službe za poslove sa strancima Austrije i Centra za azilante, koji su alarmirali istražne policijske organe da se pojavila organizovana manipulacija diplomama nemačkog jezika.

Kako je navedeno, medijskim objavama putem Fejsbuk grupe iz BiH ljudima su reklamirani nemački sertifikati, a onda su žrtve, uglavnom migranti u Austriji, kojima je diploma iz nemačkog neophodan uslov za dobijanje boravišne dozvole u toj zemlji, a samim time i pristup socijalnim davanjima, stupali u kontakt s počiniocima. Za sertifikate su ljudi izdvajali između sto i 2.700 evra, a radi se uglavnom o falsifikatima poznatih nemačkih i međunarodnih instituta za učenje nemačkog jezika.

Policija je utvrdila da je među žrtvama ove prevare nekoliko hiljada migranata uglavnom iz Srbije, BiH, Hrvatske i Albanije, a mafija je za ove kriminalne aktivnosti inkasirala nekoliko miliona evra.

Nakon što je grupa pohapšena, istražni organi sada sprovode drugu veliku

akciju, kako bi se ušlo u trag svim falsifikovanim diplomama.

Istaknuto je da među falsifikatima ima i veoma jeftinih kopija, pa do profesionalno urađenih diploma koje je nemoguće na prvi pogled razlikovati od pravih.

Takođe, mediji izveštavaju da činjenica da su počinioci godinama nesmetano mogli da rade ukazuje na sistemske propuste od strane nadležnih austrijskih službi.

Kurir.rs/Slobodna Bosna

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track