Najnovije vesti

AUSTRIJSKA CRKVA O SKUPU U BLAJBURGU: Sklonite sva fašistička obeležija i zabranite političke govore u okviru mise
Foto: Fonet

jasna poruka

AUSTRIJSKA CRKVA O SKUPU U BLAJBURGU: Sklonite sva fašistička obeležija i zabranite političke govore u okviru mise

Austrija
11:33h

Rimokatolička crkva austrijske pokrajine Koruška distancirala se od desničarskog i fašistickog okupljanja oko komemoracije u Blajburgu i zatražila od hrvatske crkve da ispoštuje pravila kako do toga ne bi došlo.

"Katolička crkva Koruške distancira se jasno i odlučno protiv svih desničarsko-ekstremističkih i fašističkih manifestacija oko komemoracije u Blajburgu",poručila je dioceza u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju crkve i nadležnih vlasti Koruške se ističe da su katolička crkva i blajburški vod sećanja organizatori predstojeće komemoracije, te da misa, koja će se održati na privatnom posedu, odgovara crkvenim pravilima i proteklih godina nije bila povod za kritiku.

Da bi se osiguralo da ove godine komemoracija, odnosno dešavanja oko nje ne daju povod za kritiku, pozivaju se odgovorni u crkvi u Hrvatskoj da preduzmu odgovarajuće mere.

Tako rimokatolička crkva u Koruškoj smatra da treba zabraniti političke govore u okviru mise, da se odustane od nošenja političkih obeležja, plakata i transparenata, uniforma, ili odeću sa bilo kakvim natpisima, te zabrani točenje alkohola.

Pridržavanje tih uslova je preduslov da se za komemoraciju i u buduće daje dozvola.

Takođe u dopisu hrvatskoj katoličkoj crkvi se ističe da u Austriji, za čitav skup koji će se održati 12.maja, važe austrijski zakoni, kojih se organizatori moraju pridržavati.

Istovremeno i pojedini austrijski političari, koji su ranijih godina prisustvovali komemoraciji, na kojoj se koriste ustaška obeležja, što je već duže vreme kritikovano u Austriji, a ove godine posebno naišlo na osudu uoči skupa, otkazuju dolazak.

Nekadašnja predsednica austrijskog parlamenta Anelize Kicmiler, koja je jos 2014.održala govor na komemoraciji, ove godine je otkazala dolazak.

"Na ovom svakogodišnjem okupljanju se veliča ustaški režim koji je sarađivao sa nacistima, odnosno fašistička hrvatska država, koja su odgovorni za masovna ubistva Jevreja, Roma, Srba i protivnika tadašnjeg režima"; upozorava političar iz redova Zelenih Karl Elinger.

On je još pre par godina digao svoj glas i istakao da se radi o nepodnošljivom stanju jer, iako nisu svi učesnici desničari, ta scena zloupotrebljava skup.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...