AUSTRIJA SMANJUJE DEČIJE DODATKE STRANCIMA: Novim merama najviše će biti oštećena deca balkanskih gastarbajtera!
Foto: Profimedia

štedljiva vlada

AUSTRIJA SMANJUJE DEČIJE DODATKE STRANCIMA: Novim merama najviše će biti oštećena deca balkanskih gastarbajtera!

Austrija -

BEČ - Austrijska vlada usvojila je smanjenje dečijeg dodatka za decu koja žive van zemlje, što pogođa građane EU koji rade u Austriji i na osnovu toga dobijaju dodatak za decu koja su im ostala u domovini.

Ta mera treba da donese uštedu u visini od 100 miliona evra godišnje, a stupa na snagu od iduće godine. Dečiji dodatak, prema dogovorenom "indeksiranju" biće prilagođen različitim nivoima cena u drugim evropskim državama.

Mera je deo programa koalicije pod vođstvom kancelara Sebastijana Kurca. On je ocenio da je to "apsolutno potrebno jer Austrija prebacuje stotine miliona evra za dečji dodatak u inostranstvo, što nije pravedno jer su troškovi života u Rumuniji i u drugim zemljama ipak nešto niži od onih u Austriji".

To znači da će roditelji, čija deca, na primer žive u Belgiji, dobijati prema tom indeksu 3,10 evra više mesečno nego do sada. Na drugoj strani roditelji čija deca žive u Mađarskoj dobijaće ubuduće samo 93,10 evra dečijeg dodatka, umesto 172,40 evra predviđenog za decu u Austriji. Sebastijan Kurc ocenio je da je ova reforma "potrebna jer su troškovi života u drugim zemljama niži nego u Austriji".

Inače u Austriji radi veliki broj građana iz istočnoevropskih zemalja, članica EU, koji su na osnovu dečijeg dodatka do sada ostvarivali veće prihode. Mera, koju je usvojila austrijska vlada, sporna je u EU, pa je moguće da je druge članice ospore, jer krši pravo EU.

Evropska komisija je najavila da će analizirati novu meru i upozorila Austriju da svi zaposleni, nezavisno od mesta stanovanja dece, imaju pravo na isti dečiji dodatak. Posebno oštru kritiki izneo je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto koji je novo indeksiranje okarakterisao "nepoštenim" i "nedostojanstvenim".

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track