KOMESAR UN KRITIKUJE AUSTRIJU I EVROPU: Populisti šire mržnju i strah
Foto: Profimedia

OŠTRE REČI

KOMESAR UN KRITIKUJE AUSTRIJU I EVROPU: Populisti šire mržnju i strah

Austrija -

Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih naciija Zeid Raad al Husein oštro je kritikovao Austriju i Evropu, ističući da u Evropi etnopopulisti šire mržnju i strah.

Na skupu u Beču povodom 25. godišnjice održavanja Bečke konferencije UN o ljudskim pravima, on je kazao da populisti šire ograničene i pogrešne ideje o migrantima i borcima za ljudska prava.

"U ovoj zemlji, koja bi zbog istorijske uloge Karla Lugera bolje od drugih trebalo da poznaje opasnosti etničkih podela, bilo je pogrešnih izjava i sejanja mržnje, što je u suprotnosti sa bečkom Deklaracijom", poručio je komesar UN.

Luger, populista i antisemita, bio je od 1897. do smrti 1910. godine gradonačelnik Beča. Austrijsku Hrišćansko socijalnu partiju, čiji je osnivač, neki smatraju pretečom nacizma.

Al Husein je konstatovao da se gotovo svuda u Evropi mržnja protiv migranata infiltrirala u glavne političke stranke i da je politička scena skrenula u pravcu više nasilja i patnje.

U Beču je 1993. godine održana konferencija UN o ljudskim pravima, a na osnovu usvojene Deklaracije usledilo je uspostavljanje kancelarije visokog komesara za ljudska prava svetske organizacije sa sedištem u Ženevi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track