AUSTRIJSKA MINISTARKA ZAHTEVA: SAD više nije pouzdan partner, evo ko bi trebalo da ih zameni (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

jasno

AUSTRIJSKA MINISTARKA ZAHTEVA: SAD više nije pouzdan partner, evo ko bi trebalo da ih zameni (VIDEO)

Austrija -

Evropa mora smanjiti zavisnost od SAD, jer Amerika nije više pouzdan partner, smatra ministarka privrede Austrije Margarete Šrambek.

Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, najavila da će Evropa, ako se uvode carine, odgovoriti carinama, dodajući da je put SAD pogrešan, jer carine koštaju radna mesta u toj zemlji.

Šrambek bi želela smanjenje carina, dodajući da bi konkretna mogućnost bio sporazum sa SAD u više grupa proizvoda.

U poređenju sa sporazumom o slobodnoj trgovini TTIP, koji je stavljen na "led", sporazum koji ona zamišlja bio bi "sporazum industrije", mnogo manji i jasnije fokusiran na ukidanje carina.

Šrambek, takođe, kaže da taj sporazum ne bi obuhvatao agrarne proizvode.

"Ako se uzme u obzir digitalna industrija, to jest američka "internet industrija" onda nema tako visokog deficita SAD prema EU", ukazuje ona. Od Svetske trgovinske organizacije očekuje da će sa pasivne, preći na aktivnu ulogu.

"Mora i u okvorima postojeć postojati rešenje. Na primer da li je neophodna jednoglasnost ili donošenje odluka putem većinskog sistema", rekla je Šrambek.

S tim u vezi je ocenila da Kina više ne može da se krije iza pojma "zemlja u razvoju". Najavila je da se žele kineske investitore u ključnim industrijama EU ubuduće detaljnije proveravati, te da je to jedna od tema koju Austrija, kao predsedavajuća Unije, forsira.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track