CIGARETA UMALO OBORILA AVION: Putnici preživeli let užasa, a za sve je kriva mala GREŠKA PILOTA (VIDEO)
Foto: Profimedia

sreća

CIGARETA UMALO OBORILA AVION: Putnici preživeli let užasa, a za sve je kriva mala GREŠKA PILOTA (VIDEO)

Planeta -

Boing 737 kineske aviokompanije Er Čajna, koji je u utorak sa 153 putnika i devet članova posade leteo iz Hong Konga u Dalijan, u razmaku od svega deset minuta "propao" je s visine od 10.600 na 3000 metara.

Putnik, koji je kineskim medijima dao samo svoje prezime - Vang, prepričao je kako su odjednom duž celog aviona, iznad sedišta, ispale maske sa kiseonikom, zbog čega su se ljudi prilično uplašili, ali srećom, niko nije stradao, a avion se vrlo brzo vratio na svoju uobičajenu visinu. Takođe se navodi da su piloti odbili da prizemlje letelicu na nekom od najbližih aerodroma - s obzirom da neočekivano poniranje nije ostavilo nikakvih oštećenja na avionu, nastavili su let do odredišta.

"Samo su nam rekli da je u pilotskoj kabini došlo do dekompresije", izjavio je putnik Wang.

Ipak, kineska agencija za civilno vazduhoplovstvo odlučila je da detaljno istražiti ovaj slučaj, pogotovo nakon što se iz nekoliko različitih izvora moglo čuti kako je za sve kriv - incident s pušenjem. Naime, navodno su piloti u kokpitu zapalili cigarete, zbog čega je došlo do nagloga pada pritiska, a prema mišljenjima koje su dali i drugi stručnjaci za vazdušni saobraćaj, sporna je i činjenica što kineski piloti, čak i nakon ispadanja maski s kiseoikom, nisu želeli da spuste avion, nego su nastavili let.

Jedan inženjer vazduhoplovstva, koji je htio da ostane anoniman, za Saut Čajna Morning Post objasnio je kako su piloti "možda želeli da prikriju dim cigarete pa su isključili ventilator u kokpitu kako bi sprečili cirkulaciju dima u kabini".

"Moguće je i da su okrenuli pogrešno dugme, na primer onu za zatvaranje pneumatskih ventila za izolaciju, koji utiču na pritisak u kabini, što je moglo da

prouzrokuje padanje maski", dodao je dotični inženjer.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja