Najnovije vesti

SUPERVULKAN PRETI VELIKOJ EVROPSKOJ ZEMLJI: Zemljotresi sve jači i češći, ZVER SE BUDI!  Posledice će biti STRAŠNE! (VIDEO)
Foto: Profimedia

jezivo

SUPERVULKAN PRETI VELIKOJ EVROPSKOJ ZEMLJI: Zemljotresi sve jači i češći, ZVER SE BUDI! Posledice će biti STRAŠNE! (VIDEO)

Planeta

Sve učestaliji zemljotresi u trouglu Bavarske, Saksonije i susedne Češcke, povod su geofizičarima da izađu u javnost sa pitanje budi li se vulkan ispod nemačke pokrajine Bavarske.

"Registrujemo pojačanu aktivnost", potvrdio je Torsten Dam iz nemačkog centra za geo-istraživanje u Potsdamu nemačkom listu Fraje Prese.

Ukazao je da zemljotresi postaju snažniji i da se cikličnost smanjuje.

Samo tokom proleća registrovano je više od 1.000 potresa tla, pri čemu se u većini slučaja radi o mikropotresima, ali jedna desetina je mogla i da se oseti.

"Mislimo da posmatramo buđenje jednog vulkana", kaže on i dodaje da na to ukazuje više stvari među kojima i činjenica da se u Egerer basenu puni rezervoar magme.

"Već tri decenije merenja u ovom regionu pokazuju rastići intenzitet. Pošto se radi o sPorim procesima to je relativno kratko vreme", objašnjava Dam.

Njegovu tezu potkrepljuje i činjenicom da se aktivnosti tla od 1997.sve više šire. Sa senzorima na dubini od 400 metara Dam i njegov međunarodni tim želi da istraži događanja ispod tla.

"Time ćemo imati šansu da registrujemo i slabe mikropotrese i bolje i dublje slušamo tlo", objasnio je Dam dodajući da se nada da će još ove godine započeti potrebna bušenja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...