STIŽU KAZNE ZA VELIČANJE USTAŠA: U Salcburgu podignute optužnice protiv 14 hrvatskih navijača! (VIDEO)
Foto: printscreen Heute.at

sEKU nacizam u korenu

STIŽU KAZNE ZA VELIČANJE USTAŠA: U Salcburgu podignute optužnice protiv 14 hrvatskih navijača! (VIDEO)

Austrija -

BEČ - Tužilaštvo austrijske pokrajine Salcburg podiglo je optužnicu protiv hrvatskih navijača zbog veličanja ustaša u skladu sa zabranom veličanja nacizma.

Tužilaštvo je podiglo optžnice protiv 14 članova navijača Dinama iz Zagreba, od kojih sedam žive u Austriji, a čak dva imaju i austrijski pasoš. Pošto nije uložena žalba na optužnicu ona je pravosnažna, potvrdio je pokrajinski sud.

Optuženi se terete da su veličali ustaštvo time što su prilikom dva događaja 2015. pozdravljali ustaškim pozdravom, nalik na nacistički, kao i što su nosili ustaške simbole, te i pevali ustaške pesme.

Suđenje će, najverovatnije, na jesen početi, a ishod mogao bi biti "presedan", kaže ekspert za nacionalizam Dario Brentin. Time što se direktno poredi ustaški režim sa onim nacističke Nemačke presuda bi mogla imati dalekosežne posledice.

"Nikome se ne pomaže ako se kaže "to su samo deca koja ne znaju šta čine", rekao je on u izjavi bečkom dnevniku Standard.

Standard ukazuje da su hrvatski navijači i tokom Svetskog prvenstva u Rusiji u Beču proslavljali pobede ustaškim simbolima.

List navodi da su se mogle videti zastave koje ne počinju sa crvenim, već belim poljem na šahovnici, kao i sa slovom "U", koje su simboli ustaškog režima koji je ubio Jevreje, komuniste, Rome, ali pre svega Srbe.

Brentin objašnjava da se radi često o mladima, ali i odraslima, pripadnicima druge ili treće generacije koja živi u Austriji, a koja se ne oseća stopostotno kod kuće.

Prema njegovim rečima, nedostaje suočavanje sa tom temom u školi, ali i u porodicama. Već godinama prisutna je banalizacija totalitarnih simbola, kritikuje Brentin. Zbog toga, dodaje, ne preteruje se ako se stalno ukazuje na nacionalizam Hrvata, posebno hrvatskih navijača.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Heute.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track