Najnovije vesti

OSUĐEN JOŠ JEDAN HRVAT ZBOG USTAŠTVA U BLAJBURGU: Molio za milost i pokajao se pred sudijom, osuđen na 15 meseci uslovno!
Foto: EPA

jedva se izvukao

OSUĐEN JOŠ JEDAN HRVAT ZBOG USTAŠTVA U BLAJBURGU: Molio za milost i pokajao se pred sudijom, osuđen na 15 meseci uslovno!

Austrija

KLAGENFURT - Tridesetogodišnji Hrvat osuđen je danas u austrijskom gradu Klagenfurtu na uslovnu kaznu od 15 meseci zbog kršenja Zakona o zabrani nacističkih simbola, čime je završeno i poslednje suđenje uhapšenima na skupu u Blajburgu, ove godine.

Ovaj skup je zvanično bio predstavljen kao verska komemoracija za poginule, a u evropskim medijima opisan je kao "najveće okupljanje neonacista u Evropi.

U skladu s uvođenjem strožih pravila za održavanje ovog skupa, ove godine je u Blajburgu zbog neonacističkih i ustaških ispada uhapšeno nekoliko Hrvata, koji su proteklih mesec do mesec i po dana proveli u istražnom pritvoru u Klagenfurtu, piše portal Index.hr pozivajući se na austrijske medije.

 

Poslednji osuđeni se, kako se navodi, kao i prethodnici pokajao pred sudom i molio za milost, a sudija Bernd Lučounig je kao jednu od olakšavajućih okolnosti prihvatio i to što je optuženik bio pijan.

Tridsetogodišnji Hrvat je u Blajburgu uhapšen jer je dizao ruku u nacistički pozdrav, a nakon hapšenja je utvrđeno da na smartphoneu ima i primerak knjige Adolfa Hitlera "Mein Kampf" u PDF formatu na hrvatskom jeziku, što je bio još jedan dokaz njegovih simpatija prema nacizmu.

 

ZBOG NACISTIČKOG POZDRAVA PROTERAN HRVAT: Penzioner se junačio u Blajburgu, zaradio dve godine uslovne kazne!

 

Pronađene su i fotografije na kojima se vide ljudi s nacističkim simbolima i koji pozdravljaju uzdignutom ispravljenom desnom rukom. Advokat Filip Čemic je naglasio da je optuženi imao šest sedmica vremena u pritvoru da razmisliti o svojim postupcima te da se iskreno kaje.

Istaknuto je da njegov klijent nije imao nameru da krši austrijske zakone.

Osuđeni je priznao krivicu pred sudom da je ''počinio veliku grešku'' i da mu je žao. Nije mogao da objasniti zašto je nacistički pozdravljao, te dodao da je bio pijan. Upitan da objasni svoje političke stavove, izjavio je da je apolitičan, ali da smatra da niko nema pravo da uništi jedan celi narod.

 

Inače, ovaj Hrvat je peti koji je ove godine osuđen zbog pronacističkih ispada na skupu kod Blajburga. Od ostalih je najpoznatiji HDZ-ovac Anđelko Bosančić, kome je opština Dugopolje platila put u Blajburg.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...