KURC IZRIČIT: Balkan je prioritet, a pregovore sa Turskom hitno prekinuti
Foto: AP

eu integracije

KURC IZRIČIT: Balkan je prioritet, a pregovore sa Turskom hitno prekinuti

Austrija -

Za Austriju, Zapadni Balkan je "ključni prioritet" njene spoljne i evropske politike, kao i njenog predsedavanja EU, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc i založio se za hitan prekid pregovora o pristupanju s Turskom.

Kurc je ocenio da će "obezbeđivanje iskrenih perspektiva i verodostojnog puta ka EU za zemlje Zapadnog Balkana služiti političkim, ekonomskim i bezbednosnim interesima bloka".

Austrijski kancelar pozdravio je dogovor Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije i naglasio da Austrija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, kao što je predstavio evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

foto: Reuters / Stoyan Nenov

"Toplo pozdravljamo dogovor dve strane. On pokazuje da uporni pregovori i diplomatija daju rezultat", rekao je Kurc.

S druge strane, Kurc smatra da bi EU trebalo da prekine pregovore o pristupanju sa Turskom i traži drugačiji vid saradnje s tom zemljom.

foto: EPA

"Pregovori EU-Turska bi trebalo da se odmah prekinu", rekao je Kurc koji smatra da se Turska stalno udaljavala od Evrope i njenih vrednosti proteklih godina.

On je naglasio da se Austrija oduvek zalagala za "iskren odnos" s tom zemljom.

Upitan da li će Austrija zatvoriti granice sa susednim zemljama kako bi zaustavila kretanje migranata, Kurc je rekao da je zemlja jasno stavila do znanja u slučaju granice s Nemačkom da neće prihvatiti mere, koje će je opteretiti.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track