RUSKINJA NIJE SLUŠALA UPOZORENJA, PA ZAVRŠILA NA OTVORENOM MORU: Plutala na dušeku 21 sat, a sada je ispričala kroz kakav pakao je prošla
Foto: Printscreen YT, Profimedia

ODNELI JE TALASI

RUSKINJA NIJE SLUŠALA UPOZORENJA, PA ZAVRŠILA NA OTVORENOM MORU: Plutala na dušeku 21 sat, a sada je ispričala kroz kakav pakao je prošla

Planeta -

Krajem juna, jedna turistkinja iz Rusije provela je na dušeku usred mora 21 sat jer su je odnele velike struje.

Sada je ispričala kroz kakve muke je prošla.

Olga Kuldo (55) smrzavala se noću, a kuvala danju kada su je oluja i jake struje odnele nekoliko kilometara dalje od obale Krita, dok je bila u vodi na dušeku.

Više od 20 sati se držala za dušek, plašeći se ajkula i gladnih ptica. Olga je prethodno ignorisala upozorenja da će biti oluje i otišla da se na brzinu okupa, a da nije rekla porodici koja je mislila da je ona otišla u banju na tri sata.

"Nisam dobar plivač i stoga sam se čvrsto držala za svoj dušek, jer sam mislila da mogu da tako dođem do obale", rekla je Olga, inače kardiolog iz Zelenograda kod Moskve.

Na Kritu često duva jak vetar i spasioci stalno upozoravaju kupače da ne ulaze u vodu kada smatraju da nije bezbedno. Međutim, Ruskinja očigledno nije marila za to.

Struje i vetar odnosili su je sve dalje od obale. Počela je da viče, ali je niko nije primetio.

"Sa dolaskom noći orao je preleteo iznad moje glave i onda je deset minuta kasnije izbila oluja. Talasi su bili ogromni", priča Olga, koja je u odmaralište Retimno došla sa suprugom Olegom i ćerkom Julijom.

Plašila se da zaspe kako ne bi propustila priliku da je spasu, pa je stoga pevala i pričala kako bi se održala budnom.

"Nisam oka sklopila ni na sekundu. Bila sam sigurna da ću nekako doći do obale. Ali, u stvarnosti, nisam se uopšte kretala", navodi Olga.

Ona je navela da je oko nje letelo mnogo ptica i da se plašila da će je kljucati za glavu ili dušek. Ipak, najgore je bilo noću.

"Svakakve misli su mi prolazile glavom, osećala sam razne stvari kako mi dodiruju noge", priča Olga, dodajući da je uveravala samu sebe da je to samo morska trava.

Kad je njena porodica shvatila da je nema, Olga je već bila više od četiri sata u moru. Policija je pronašla njene stvari na plaži i odmah poslala čamac u potragu. Njen suprug i ćerka prolazili su plažom dok su ronioci pretraživali vodu.

"Tragali su za njenim telom. Niko nije verovao da je možda živa", kaže Julija.

Ipak, srećnu Ruskinju je primetio avion. Nije imala snage da mahne, pa je samo sklopila dlanove i podigla ih iznad glave, kao da se moli.

"Jedva sam se pokretala, mišići su mi bili poput kamenja. Mislila sam da pilot možda ne shvata da mi treba pomoć", navodi Olga.

Zadesilo se da je u pitanju bio avion Fronteksa, koji patrolira granicom EU u potrazi za imigrantima. Olgu je iz mora 28. juna izvukla posada patrolnog čamca koji je tragao za imigrantima, 11 kilometara od obale Krita. Odmah su je prevezli u bolnicu.

"Nisam je prepoznala. Otišla je da pliva oko tri popodne, a spasena je u pola 12 sledećeg dana", kaže Julija.

Olga je zadobila opekotine i provela je 24 sata u bolnici, nakon čega je puštena na kućno lečenje. Nju je tokom dana sunce bukvalno "živu ispeklo" i tretirana je zbog izlaganja vrelini, hladnoći i posledičnih srčanih problema. Porodica će verovatno odložiti put do Santorinija pre nego što se vrati kući sa odmora.

Kurir.rs/The Sun Foto: Profimedia/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track