AUSTRIJANCI SVE VIŠE KUPUJU DROGU PREKO DARKNETA: Dostava stiže na kućnu adresu, a OVI narkotici su posebno zastupljeni
Foto: Shutterstock

povećan broj prijava

AUSTRIJANCI SVE VIŠE KUPUJU DROGU PREKO DARKNETA: Dostava stiže na kućnu adresu, a OVI narkotici su posebno zastupljeni

Austrija -

Broj krivičnih prijava zbog kršenja zakona o narkoticima je prošle godine u Austriji porastao za više od 6.300 na 42.610, pokazuje izveštaj o narkoticima Savezne kriminalističke službe (BK).

Rast prijava je prouzrokovan, kako ističe BK, pojačanim kontrolama, ali i pojačanom trgovinom preko Darkneta.

Najčešće korišćena droga u Austriji je i dalje kanabis. Policija je prošle godine u Austriji zaplenila 1.659 kilograma proizvoda kanabisa, oko 70 kilograma heroina, 71,4 kilograma kokaina, 446.465 komada ekstazija, 50,3 kilograma amfetamina i pet kilograma metamfetamina, kao i 633,5 kilograma "Kat-a".

Poređenja radi, 2016. zaplenjeno je 87 kilograma kokaina, 69 kilograma heroina, više od tone proizvoda kanabisa, 30.000 komada ekstazija i 88 kilograma amfetamina.

Ogroman rast ekstazija rezultat je velike zaplene na jesen, kada je u jednom kamionu, koji je iz Holandije krenuo put Turske, na terminalu u Velsu pronađeno 404.900 tableta ekstazija.

"Broj krivičnih dela je alarmirajući i zbog toga su potrebna dalja kontrolna težišta policije", istakao je ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl.

Oko polovina osoba protiv kojih je podneta prijava zbog kršenja zakona o narkoticima, to jest zbog težih dela, stranog je porekla, navodi se u saopštenju.

Masivni porast zabeležen je, pre svega, kod lica poreklom iz Avganistana. Njihov broj se povećao sa 1.103 na 2.025.

Inače udeo Austrijanaca među osumnjičenima za kršenje zakona o narkoticima iznosi 63,2 odsto.

Veliki izazov za policiju je snažan porast trgovine narkoticima preko Darkneta, a droga se dostavlja pismima i paketima. Radi se pre svega o sintetičkim drogama, navodi policija.

S tim u vezi, ističe se u saopštenju, neophodni su međunarodna saradnja i delovanje.

Istraga je teška jer se uspostavljanje kontakta, pregovori o prodaji, pa sve do isplate vrši preko "zaključane" mreže.

I pored toga, prodaja preko onlajn platformi nije zamenila "ulicu", već se droge kupuju preko Darkneta i posle prodaju na "ulici".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja