Najnovije vesti

KARIN KNAJSL: Austrija je svesna svoje istorijske odgovornosti za POGROM JEVREJA
Foto: EPA

DAN SEĆANJA NA HOLOKAUST

KARIN KNAJSL: Austrija je svesna svoje istorijske odgovornosti za POGROM JEVREJA

Austrija
12:33h

BEČ - Nacistički koncentracioni logor Aušvic zauvek će ostati simbol toga dokle antisemitizam, rasizam i netolerancija mogu dovesti, izjavila je danas ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl, podvukavši da je Austrija svesna svoje istorijske odgovornosti.

Povodom Dana sećanja na Holokaust, koji se obeležava danas, ona je rekla da zločini počinjeni u Aušvicu treba da predstavljaju trajno upozorenje i sećanje u cilju zalaganja za demokratsko društvo koje se zasniva na toleranciji, međusobnom razumevanju i ljudskim pravima.

Austrija, koja je svesna svoje istorijske odgovornosti, želi da stvara mesta sećanja, da ih podstiče, i zato je vlada podržala i podizanje "zida sa imenima ubijenih austrijskih Jevreja" u Beču, kao i podizanje spomenika u Belorusiji, u Malom Trostinecu, gde je najveći broj Jevreja iz Austrije ubijen, navela je Knajslova u saopštenju. Borba protiv antisemitizma, kako je naglasila, sa posebnim fokusom na mlade, od ogromnog je značaja.

"Pre svega na društvenim mrežama uočavamo rast antisemitskih komentara i izjava. Protiv toga moramo odlučno delovati. Austrija to čini i kroz saradnju s patnerima u međunarodnim forumima, kao što su OEBS, UN, ali i kao članica Međunarodnog saveza za sećanje na holokaust", objasnila je Karin Knajsl.

foto: AP

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe istakao je da antisemitizam predstavlja zločin protiv čovečnosti i mora se jasno osuditi, ma sa koje strane dolazio.

"Mi, na osnovu naše istorije, imamo posebnu odgovornost da se borimo protiv antisemitizma, i da ne dopustimo da ikada više ojača", rekao je Štrahe, dodajući da je Austrija to dužna žrtvama Holokausta. Austrija je u obavezi da zaštiti svoje jevrejske sugrađane od svih napada, poručio je vicekancelar u saopštenju za javnost. Prema njegovim rečima, stravični zločini nacizma ne smeju se više nikada ponoviti, te ukazao da se, s tim u vezi, moraju posebno posmatrati i iz islamskih zemalja uvezeni antisemitizam.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja