BEČKI SUD ODBIO TUŽBU MAJKE BOSANSKE DŽIHADISTKINJE: Vapaj očajne majke - KAKO SU TINEJDŽERKE PUSTILI DA IZAĐU IZ AUSTRIJE I ODU U SIRIJU? (VIDEO)
Foto: Interpol, Profimedia

odbačene optužbe

BEČKI SUD ODBIO TUŽBU MAJKE BOSANSKE DŽIHADISTKINJE: Vapaj očajne majke - KAKO SU TINEJDŽERKE PUSTILI DA IZAĐU IZ AUSTRIJE I ODU U SIRIJU? (VIDEO)

Austrija -

Austrijski vrhovni sud odbio je tužbu majke Sabine Selimović, jedne od dve devojke bosanskog porekla koje su 2015. napustile porodice u Beču da bi se pridružile džihadistima u Siriji.

Sabina i njena drugarica Samra Kešinović prešle su u islam 2014. Sa samo 15 godina su avionom otputovale u Tursku, odakle su nastavile u Siriju, gde se Sabina udala za džihadistu. Dok se Samri se izgubio svaki trag, Sabina je u februaru napunila 20 godina.

Majka nesrećne devojske je u tužbi navela da je država trebalo da spreči devojke da otputuju. Ona je za austrijski Prese izjavila da joj ni danas jasno kako su maloletnice uopšte mogle da napuste zemlju, jer je granična policija trebalo da ih zadrži i vrati kući. Njen advokat kaže da je trebalo da provere da li one "napuštaju zemlju protiv volje staratelja".

Austrija je odbacila optužbe, uz obrazloženje da maloletnicima u načelu nije zabranjeno da svojom voljom napuštaju državu. Budući da u zakonu nije precizno definisan ovakav slučaj, spor je prešao više instanci da bi završio u Vrhovnom sudu, koji je odbacio tužbu, uz sledeće obrazloženje:

"Prema Šengenskom sporazumu, granična policija je dužna da detaljnom proverom putnih isprava i ostalih putnih dokaza utvrdi da li maloletna osoba napušta zemlju protiv volje staratelja, ali je prihvatljiv stav da je provera o saglasnosti staratelja potrebna samo u slučaju sumnje, koje u datom slučaju nije bilo. Činjenica da je 15-godišnja ćerka tužiteljke imala pasoš i vizu, ukazuje na saglasnost roditelja", ocenio je Vrhovni sud.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Interpol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja