DŽIHADISTA SE KAJE I TRAŽI NOVU ŠANSU, ALI DETALJI GA ODAJU: Govor tela krije šta stvarno misli o tome što je oženio Šamimu sa samo 15 godina! (VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / BBC News

analiza stručnjaka

DŽIHADISTA SE KAJE I TRAŽI NOVU ŠANSU, ALI DETALJI GA ODAJU: Govor tela krije šta stvarno misli o tome što je oženio Šamimu sa samo 15 godina! (VIDEO)

Planeta -

Snimak Holanđanina koji je otišao u Siriju i priključio se teroristima Islamske države a potom oženio odbeglu britansku tinejdžerku Šamimu Begum, otkriva da on nije u stanju da pokaže prave emocije bez obzira na navodni pokajnički ton i govor u intervjuu za strane medije.

Iago Rejdik (27), koji se nalazi u pritvoru u kampu pod kurdskom kontrolom na istoku Sirije, pokušao je da izazove empatiju kod gledalaca tvrdeći da se pokajao zbog odluke da se priključi teroristima, da je preživeo njihovu turturu kada su ga proglasili za holandskog špijuna i da on i njegova 19-godišnja žena zaslužuju drugu šansu.

Međutim, ekspret za govor tela kojeg je angažovao britanski tabloid San, otkriva da je ovaj džihadista pokajnik odreagovao sa veoma malo "nežnih emocija" kada ga je novinar pitao zašto je oženio 15-godišnju devojčicu.

"Vidi se da uzdiše i da nastoji da izazove saosećajnost. Međutim, nema nikakvih otvorenih signala pravih osećanja kada govori o svojoj ženi. Iako o njoj priča lepe stvari, ni jednim gestom nije pokazao da prema njoj ima osećanja ili da mu je zaista smetalo to koliko je ona imala godina" objašnjava stručnjak koji je dobro izanilizao njegov pogled u desno, pokret ruke i detaljnu mimiku lica.

U intervjuu koji je Rejdik dao zapadnim medijima, on insistira da Šamima Begum ni pauka ne bi zgazila, nikada nikakvo zlo nije u činila, te da ne bi mogla da predstavlja pretnju nikome, iako, kako kaže, razume strah kod ljudi.

Najupečatljiviji deo za stručnjaka u tumačenju govora tela je njegov odgovor na pitanje kako je došlo do toga da oženi devojčicu od 15 godina.

Venčali su se svega par dana nakon što je Begum koja je sa još dve drugarice iz škole pobegla iz Britanije za Siriju.

"Da budem iskren, kada je prijatelj došao i rekao mi da postoji devojčica zainteresovana za udaju, nisam bio baš mnogo zainteresovan za to, naročito zbog njenih godina, ali sam ipak prihvatio njenu ponudu. Seli smo, popričali i delovala mi je mentalno stabilno. To je bila njena odluka, ona je ta koja je insistirala da nađe partnera za udaju. Najpre sam bio stava da je jako mlada i da bi bilo bolje za nju da malo sačeka. Međutim, ona nije tako razmišljala. Želela je da se uda i pristao sam da se oženim njom" rekao je.

Iako se trudio da deluje smireno, pokajnički i sa željom da izazove samilost kod gledalaca, pokazao je jasne znake neprijatnosti i da mu se zapravo o tome ne priča. Čak je u jednom momentu rekao da je ona devojka koja trune u kampu, prošla je sve i svašta, naročito kada je izgubila dvoje "njene dece", ne naglašavajući da je i on taj kome su umrla deca.

Kurir.rs

Foto: YouTube prtscr / BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja