Najnovije vesti

FPO U OTVORENOM RATU SA ŠTRAHEOM: Sad se sukobili zbog Fejsbuka, ukinuli mu profil!
Foto: EPA/LISI NIESNER

posle afere ibica

FPO U OTVORENOM RATU SA ŠTRAHEOM: Sad se sukobili zbog Fejsbuka, ukinuli mu profil!

Austrija

U Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) počeo je otvoreni rat sa doskorašnjim liderom stranke Hajnc-Kristijanom Štraheom, koji je, sredinom maja morao da podnese ostavku na sve političke funkcije usled korupcionaške afere "Ibica".

Predsedništvo stranke deaktiviralo je Štraheov Fejsbuk profil, o kojem je dugo vođen spor, budući da je nakon odlaska sa političkih funkcija Štrahe tražio administratorska prava za profil koji je vodila stranka, a koji je imao 786.000 "prijatelja".

 

Štrahe je stranci do petka dao rok da mu preda sve šifre i administratorska prava i najavio tužbu, ukoliko to FPO ne učini.

FPO nije popustila ultimatumu starog šefa, već se raspitala da Štraheov profil može da spoji sa manjim stranačkim.

 

Pošto je Fejsbuk javno odbio spajanje profila, stranka se nešto pre ponoći odlučila da deaktivira Štraheov profil.

 

Pored toga, FPO je najavila deaktivaciju daljih profila ranijeg lidera na društvenim mrežama.

foto: Profimedia

"Štraheov zahtev da mu prenesemo administratorska prava FPO ne može iz pravnih razloga prihvatiti, jer je profil vođen uz upotrebu sredstava stranke, kako finansijskih, tako i personalnih", navedeno je u saopštenju FPO.

 

Profil je, kako se podvlači, vlasništvo FPO, a deaktivacija je jedini način da se zaštite Sstraheova lična prava, kao i interes stranke.

 

Zbog ove odluke Štrahe i FPO, koja mu je čak i suspendovala članstvo, naći će se pred sudom, kako je najavio njegov advokat Ben Irle.

 

Štrahe se, preko privatnog profila, na kojem ima 51.000 prijatelja, javio i napisao: "Svaki kraj je novi početak. Ne brinite neću se samo na Fejsbuku vratiti".

 

Time podgreva spekulacije da bi mogao osnovati sopstvenu stranku i vratiti se u politički život Austrije.

 

Naime, iduće godine predstoje izbori u Beču, na kojima bi se Štrahe, kako se već dugo spekulisalo, mogao vratiti na političku scenu.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...