Najnovije vesti

PAŠOŠ JUGOSLAVIJE SVIMA TRN U OKU: Državljanstvo nobelovca Handkea sad češljaju i austrijske vlasti!
Foto: EPA / Julien de Rosa

čiji je državljanin

PAŠOŠ JUGOSLAVIJE SVIMA TRN U OKU: Državljanstvo nobelovca Handkea sad češljaju i austrijske vlasti!

Austrija

Austrijske vlasti pokrenule su postupak provere da li je ovogodišnji nobelovac za književnost Peter Handke izgubio austrijsko državljanstvo pošto je 1999. prihvatio pasoš SR Jugoslavije.

Predsednik austrijske pokrajine Koruška Peter Kajzer, potvrđeno je agenciji APA, naložio je pokrajinskoj direkciji da pod hitno proveri činjenično stanje.

Koruška je pokrajina u kojoj je Handke bio prijavljen pred preseljenje u Francusku, pa je ona nadležna za pitanje državljanstva. Takođe i Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je, odmah po pojavljivanju vesti, da će analizirati da li je Handke preuzimanjem pasoša SRJ izgubio austrijsko državljanstvo.

foto: EPA / Julien de Rosa

Austrijski zakon predviđa dvojno državljanstvo samo u izuzetnim slučajevima.

Handke je za dvojno državljanstvo morao dobiti odobrenje austrijskih vlasti, nakon što bi, pre preuzimanja pasoša SRJ, podneo pisani zahtev u Koruškoj.

foto: AP

Književnik taj zahtev, kako ističu u referatu za državljanstvo koruške vlade, nije nikada podneo. Austrijski mediji, zbog novonastale situacije, spekulišu koja će se država, kada Handke bude preuzeo Nobelovu nagradu, radovati novom nobelovcu - Austrija ili Srbija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Julien de Rosa

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...