Najnovije vesti

ŠOKANTNO UPOZORENJE AUSTRIJSKOG MINISTRA ODBRANE: Naša vojska je pred grobom zbog nedostatka novca
Foto: EPA/FLORIAN WIESER

problemi u vojsci

ŠOKANTNO UPOZORENJE AUSTRIJSKOG MINISTRA ODBRANE: Naša vojska je pred grobom zbog nedostatka novca

Austrija

Ministar odbrane Austrije Tomas Starlinger još jednom je pooštrio svoje upozorenje o finansijskom stanju austrijske vojske i kritikovao odgovorne političare.

"Vojska se nalazi pred svojim grobom, a njeni grobari ne ugrožavaju masivno samo bezbednost stanovništva, već i radna mesta", kazao je on na skupu društva oficita u Sankt Peltenu.

Rekao je da se narednih nedelja odlučuje o konačnoj sudbini vojske. I pored teške situacije u kojoj se nalazi vojska, toga nisu svi politički donosioci odluka svesni, kritikovao je Starlinger.

"Grobari vojske uoči koalicionih pregovora već su izjavili da je dozvoljno da vojska dobije 400 miliona evra više novca", kazao je on ističući da time ugrožavaju bezbednost Austrije.

Zatražio je, ako ne postoji politička volja da se vojska ispravno opremi, da se građanima iznesu jasno posledice. Starlinger dodaje da bi onda trebalo i Cclan 79 Ustava Austrije odgovarajući promeniti i izbaciti iz njega vojnu zaštitu građana.

"Isto tako trebalo bi promeniti ime vojske u 'tehničku pomoćnu službu'", kazao je on.

Starlinger, od kada je postao ministar, neprestano ukazuje na dramatično finansijsko stanje vojske, i u više navrata je naveo da armija više nije u stanju da brani zemlju, a i da je sve manje u mogućnosti da pomaže kod elementarnih nepogoda.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/FLORIAN WIESER)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...