Najnovije vesti

VOJSCI AUSTRIJE PRETI BANKROT: Zbog štednje otkazali defile na državni praznik i opet fali 47 miliona evra
Foto: AP

dramatično stanje

VOJSCI AUSTRIJE PRETI BANKROT: Zbog štednje otkazali defile na državni praznik i opet fali 47 miliona evra

Austrija

BEČ - Austrijska vojska prinuđena je da štedi, a usled štednje otkazuje tradicionalno predstavljanje svojih kapaciteta u centru Beča na državni praznik.

 

Ministar odbrane u prelaznoj vladi, Tomas Štarlinger, upozorio je da vojsci, ako ne bude štedela, preti bankrot.

 

U internom dokumentu tog ministarstva piše da će ove godine vojsci nedostajati 47 miliona evra za pokrivanje troškova, pa su pozvane sve službe da izrade analizu potencijala štednje u svojoj oblasti. Troškovi osoblja prekoračuju predloženi budžet za ovu godinu za čak 67 miliona evra. Oko 20 miliona evra može da se pokrije, ali preostalih 47, kako se upozorava, mora doći kroz štednju.

foto: Printscreen YouTube/The Marine

Zato su planirana smanjenja, ali i otkazivanja manifesacija, među kojima i glavna za 26. oktobar, na državni praznik, kada vojska u centru Beča svake godine predstavlja svoju tehničku opremu. Prema pisanju dnevnika Klajne cajtung. samo ova prezentacija košta vojsku dva miliona evra, i biće ukinuta. Jedino što će ostati za 26.oktobar u centru Beča biće svečano polaganje zakletve regruta i polaganje venaca na spomenik nepoznatom junaku.

 

U pokušaju da ukine aero-šou u Celtvegu, kao i ukidanja vojne škole u Vinernojštaju, Štarlinger je bio suočen sa političkim otporom.

foto: AP

Predviđena je i ušteda u saradnji sa drugim vojskama, seminarima, radnim grupama, kao i istraživanjima i izdavačkoj delatnosti.

 

I pored svih ušteda problem ostaje, a to su troškovi zaposlenih, te ako se zadrže postojeće strukture, ne rasfomiraju jedinice i zatvore neke kasarne, procenjuje se da će raspoloživi budžet i za iduću godinu biti premali. Naime, troškovi za zaposlene porašće na 1,59 milijardi evra, što je 70 odsto ukupnog budžeta vojske.

 

Inače Štarlinger je, takođe, upozorio da, ako vojska ne bude imala novca neće moći da održi svoje učešće u međunarodnim misijama, posebno na Balkanu, gde su najbrojnije.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...