Najnovije vesti

SVAKI AUSTRIJSKI POSLANIK IMA 5 DODATNIH POSLOVA, A ONA ČAK 22 FUNKCIJE: I kriju plate kao zmija noge!
Foto: EPA

spisak transparentnosti parlamenta

SVAKI AUSTRIJSKI POSLANIK IMA 5 DODATNIH POSLOVA, A ONA ČAK 22 FUNKCIJE: I kriju plate kao zmija noge!

Austrija

U proseku svaki poslanik u austrijskom parlamentu ima pet dodatnih poslova ili funkcija koje je morao prijaviti, proizilazi iz spiska transparentnosti parlamenta.

Tri četvrtine dodatnih poslova su funkcije u stranci, organizacijama, udruženjima bliskim strankama za koje ne dobijaju primanja. Visinu svojih dodatnih primanja, inače, tek je nešto više od polovine poslanika prijavilo.

Poslanici u austrijskom parlamentu dobijaju mesečnu platu u visini od 8.931 evro bruto, a ko ima dodatne poslove, mora ih prijaviti. Takođe je obaveza prijaviti i dodatne funkcije za koje ne primaju novac.

Visina dodatnih primanja se ne iznosi u javnost pojedinačno, ali se jednom godišnje saopštava ukupna svota.

foto: EPA/Christian Bruna

Među onima koji su već prijavili dodatna primanja čak šest poslanika spada u kategoriju pet, to jest onih koji mesečno zarađuju više od 10.000 eva bruto dodatno. Na drugom kraju skale 33 poslanika je navelo da nema nikakva dodatna primanja, a ukupno 79 poslanika još nisu naveli svoju kategoriju dodatnih prigoda.

Rekorderi po broju dodatnih poslova i funkcija su poslanici Narodne partije Austrije (OVP) Elizabet Šojher-Pihler sa 22 i Karina Rajter sa 21 dodatnom funkcijom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:EPA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...