Najnovije vesti

BIVŠI AUSTRIJSKI MINISTAR O MIGRANTSKOM TALASU: Ako je potrebno, treba i pucati!
Foto: EPA

hici upozorenja

BIVŠI AUSTRIJSKI MINISTAR O MIGRANTSKOM TALASU: Ako je potrebno, treba i pucati!

Austrija

Bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl ne isključuje mogućnost da će i na granicama Austrije, u slučaju talasa izbeglica, kao 2015, doći do primene oružja, odnosno, da će biti ispaljeni hici upozorenja.

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO), u izjavi bečkom dnevniku Esterajhu, naglasio je da, ako država nije spremna da preduzme nasilne mere, onda se može sve zaboraviti.

"To znači da se u slučaju potrebe moraju ispaliti i hici upozorenja, koristiti vodeni topovi, ali i gumena municija, kako bi se takav talas zaustavio", objasnio je Kikl.

On je zatražio, u cilj zaštite granica, postavljanje ograda.

"Nisu nam potrebne samo granične kontrole, već mere za obezbeđivanje granice. To sam za vreme dok sam bio ministar pokušao da pripremim. Postoje određeni planovi za ograde, koje takvo ime zaslužuju i koje se nalaze na samoj granici. I u Mađarskoj to funkcioniše", konstatovao je Kikl.

Rekao je i da može da zamisli situaciju da austrijska vojska bude poslata na spoljnu granicu EU.

"Treba najpre raditi na zaštiti spoljne granice, a to znači u smislu te reči braniti je. To samo sa policijskim snagama nije moguće. Na sreću Grci imaju jednu od najsnažnijih vojski. Mogu zamisliti da na dobrovoljnoj osnovi pošaljemo i austrijske vojnike", kazao je on.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...