ŽIVOT U AUSTRIJI POSLE JEKA PANDEMIJE: Bečlije priželjkuju otvaranje kafića, polaganje vozačkog ispita samo sa maskom
Foto: Profimedia

popuštanje mera

ŽIVOT U AUSTRIJI POSLE JEKA PANDEMIJE: Bečlije priželjkuju otvaranje kafića, polaganje vozačkog ispita samo sa maskom

Austrija -

Bečlije priželjkuju otvaranje ugostiteljskih objekata usled daljih popuštanja mera uvedenih u borbi protiv širenja korona virusa, ali ujedno su uzdržani po pitanju učestale posete kafića i restorana, pokazuje istraživanje Privredne komore Beča.

Naime, 80 odsto ispitanika najavilo je da će posetom gastronomskim objektima podržati njihove vlasnike, koji ponovo mogu da otvore vrata za svoje goste od 15. maja. Međutim, ističu da neće tako često ići u restorane i kafiće kao nekada ranije.

Tako, 66 odsto navodi da će u najboljem slučaju više puta mesečno otići u kafić, kafanu ili restoran. Gastronomija je bila prinuđena da 16. marta, usled mera austrijske vlade, potpuno obustavi svoj rad.

Nakon izvesnog vremena omogućena je isporuka hrane, a nedavno i naručivanje i preuzimanje pripremljene hrane. Samo 10 odsto gostiju koristilo je više puta nedeljno uslugu isporuke ili naručivanja i preuzimanja.

Prema istraživanju, 70 odsto Austrijanaca želi što skorije ponovno otvaranje gastronomije. Zanimljivo je da 75 odsto građana ima razumevanje za potrebno povećanje cena u ugostiteljskim objektima.

NA VOZAČKI ISPIT SA MASKOM

U Austriji na polaganje vozačkog ispita moguće je, ubuduće, izaći samo sa zaštitnom maskom. Od 1. maja autoškole su dobile mogućnost da ponovo nastave rad, odnosno obuku vozača, uz posebna pravila higijene i zaštite od korona virusa.

Udruženje autoškola nedavno je dobilo pravilnik o radu u novim okolnostima od Privredne komore Austrije. Tako je predviđeno da polaznik na obuci, ali i na ispitu, obavezno nosi masku.

Tokom teoretske obuke budućih vozača auto škola mora paziti na dovoljan razmak od najmanje jednog metra između polaznika.

Kod praktičnog ispita maksimalno tri osobe mogu biti u vozilu - polaznik, instruktor i ispitivač.

Za utvrđivanje identiteta polaznika prilikom ispita iz teorije vožnje i praktične vožnje može biti zatraženo skidanje maske na kratko.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track