ADVOKAT KOJI JE UBIJENOG TERORISTU BRANIO NA SUĐENJU PORUČIO: Družio se sa pogrešnim ljudima, da je išao na boks postao bi bokser
Foto: Profimedia/Alex HALADA/AFP

TERORISTIČKI NAPAD U BEČU

ADVOKAT KOJI JE UBIJENOG TERORISTU BRANIO NA SUĐENJU PORUČIO: Družio se sa pogrešnim ljudima, da je išao na boks postao bi bokser

Austrija -

Austrijski advokat Nikolaus Rast koji je u ranijem suđenju branio ubijenog teroristu Kujtima Fejzulaija kaže da je on odrastao u potpuno normalnoj porodici, ali da je imao nesreću da se druži sa pogrešnim ljudima.

"Da nije išao u džamiju, već na boks, postao bi bokser", opisao je Rast svog ranijeg štićenika, koji je protekle noći u centru Beča usmrtio najmanje četiri osobe.

Bečki advokat ističe da nikada ne bi pomislio da bi Fejzulai mogao da postane atentator.

Inače, Rast je mladog Bečliju albansko-makedonskog porekla branio na suđenju aprila prošle godine, kada je osuđen na 22 meseca zatvora zbog pokušaja priključenja Islamskoj državi u Siriji.

Fejzulai je, prema njegovim rečima, u Turskoj zaustavljen, sprečen da pređe u Siriju, uhapšen i isporučen Austriji, čije državljanstvo ima pored makedonskog.

Pažnju Savezne službe za borbu protiv terorizam (BVT) ovaj mladić privukao je nakons sto je njegova majka prijavila, tada, da je nestao, pa se ispostavilo da je pokušao da putuje na ratište u Siriju.

Rast, koji osuđuje teroristički napad, rekao je da je Fejzulai kao tinejdžer išao redovno u jednu džamiju gde se radikalizovao.

Kako je rekao agenciji APA, Fejzulai je bio mladić bez orijentacije, koji je tražio mesto u životu.

Tokom izdržavanja kazne o njegovoj deradikalizaciji brinulo se udruženje "Derad", koje je specijalizovano za to.

Krajem prošle godine očigledno je ocenjeno da Fejzulai više nije opasan, pa je prevremeno pušten iz zatvora.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja