AUSTRIJANCI JEDVA DOČEKALI ŠOPING: Gužve ispred prodavnica, a za novu frizuru je ipak potreban negativan test na koronu! (VIDEO)
Foto: Youtube/RT

ublažili mere

AUSTRIJANCI JEDVA DOČEKALI ŠOPING: Gužve ispred prodavnica, a za novu frizuru je ipak potreban negativan test na koronu! (VIDEO)

Austrija -

Austrijski frizerski saloni otvoreni su nakon što je vlada delimično ublažila svoj treći lokdaun, ali preduslov za novu frizuru je - negativan test na koronavirus.

Nakon mesec i po dana otvorene su prodavnice, muzeji i škole. Učenici moraju da se testiraju dvaput nedeljno ako žele da pohađaju nastavu. Stvaraju se veliki redovi za radnje i frizere.

Povećana potražnja za testiranjem bila je vidljiva na punktovima u Beču. Čak je nedavno otvoren centar za testiranje u slavnoj palati Šenbrun.

Dočekujući prve mušterije nakon nekoliko nedelja bečka frizerka Suzan Šrajber je rekla: "S jedne strane osećam olakšanje što mogu ponovo da radim, ali istovremeno svojevrsnu prepreku predstavljaju obavezni testovi, što neki klijenti ne prihvataju dobro."

Pritužbe frizera na nova pravila osvanule su u austrijskim novinama s posebnim naglaskom na teškoće u testiranju u ruralnim područjima.

Prva Suzanina mušterija pojavila se tačno u 9. Predstavila se samo kao Martina (49).

"Vrlo, vrlo sam srećna što mogu opet da dođem na friziranje. Moji roditelji su u rizičnoj grupi i moram da se testiram svaki put pre nego što im odlazim u poset", objasnila je rekavši da joj obavezni testovi nisu problem.

I susedna Slovenija uvela je isto pravilo, ali ono nije šire prihvaćeno u ostalim evropskim državama.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track