ŠOK U AUSTRIJI! ANTIVAKSERSKA PARTIJA UŠLA U LOKALNI PARLAMENT: Osnovana u februaru kao odgovor na korona mere, osvojili 6 odsto!
Foto: Profimedia, Shutterstock/Tobias Arhelger

kampanja

ŠOK U AUSTRIJI! ANTIVAKSERSKA PARTIJA UŠLA U LOKALNI PARLAMENT: Osnovana u februaru kao odgovor na korona mere, osvojili 6 odsto!

Austrija -

Nova politička stranka koja se protivi restriktivnim merama protiv koronavirusa, neočekivano je ostvarila uspeh na pokrajinskim izborima u Austriji i ulazi u parlament s više od šest posto glasova, pokazuju prvi izborni rezultati.

Stranka "Ljudi, slobode, osnovna prava prava" (MFG), osnovana u februaru kao odgovor na odluke o uvođenju mera radi suzbijanja epidemije, vodila je kampanju za izbore u Gornjoj Austriji uglavnom na društvenim mrežama. Njezini aktivisti ne veruju u delotvornost vakcine i protive se bilo kakvoj obavezi cepljenja. Osnivač stranke je podizao tužbe na Vrhovnom sudu za poništenje zakona za koji je ocenio da "ubija slobodu".

Austrija postupno pooštrava zdravstvene propusnice koje je uvela proletos. Od oktobra će samo vakcinisane osobe i one koje su prebolele koronu moći da uđu na stadione i u velike dvorane za priredbe u Beču. Necepljeni neće moći čak ni s negativnim testom. Anketa pokazuje da je polovina nevakcinisanih birača glasala za krajnje desni FPO a četvrtina za MFG.

Austrija, gdje je potpuno vakcinisano nešto više od 60 odsto stanovništva i jedna je od najbogatijih zemalja sveta, sporo napreduje s procepljivanjem. Taj zastoj konzervativni kancelar Sebastian Kurc pripisuje podršci koju FPO pruža pokretima koji sumnjaju u postojanje korone i veruju teorijama zavere.

Kurir.rs/Tportal

Bonus video:

03:58

Kurir televizija u Berlinu dan nakon izbora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track