SEBASTIJAN KURC PODNEO OSTAVKU Austrijski kancelar u obraćanju uživo: Važnija mi je domovina od mene!
Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Zemlju potresa korupcionaška afera

SEBASTIJAN KURC PODNEO OSTAVKU Austrijski kancelar u obraćanju uživo: Važnija mi je domovina od mene!

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku večeras, prenosi nemački Bild.

Kurc je u obraćanju naciji uživo rekao da mu je najbitnija domovina.

"Moja domovina mi je bitnija od mene. Sada su potrebni stabilni uslovi. Zato bih želeo da napravim prostor kako bih rešio zastoj", rekao je Kurc u obraćanju uživo.

Da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc pod istragom zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, nakon pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je on čelu.

Pored Kurca Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije.

Kurc je pod istragom zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci koju vodi, objavili su tužioci.

Kurcovi sadašnji koalicioni partneri Zeleni, jasno su u petak stavili do znanja da bi nastavak njihove koalicije sa konzervativcima Sebastijana Kurca bio moguć samo bez njega, s obzirom na ozbiljne optužbe za korupciju.

Predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen izjasnio se pre samo nekoliko sati.

"Posredi su ozbiljne optužbe. Rezultat je slika koja nije dobra za demokratiju".

Sebastijan Kurc
foto: EPA / Lukas Barth-Tuttas

Kurcov uspon na vrh Austrijske narodne partije (OVP), kako se navodi u optužbama, osiguran je ulepšanim anketama i kupljenim medijskim izveštajima od 2016. godine.

U sredu je 1.400 javnih tužilaca i policajaca pretreslo Saveznu kancelariju i sedište stranke konzervativne Austrijske narodne partije (OVP). Pretraživali su podatke, elektronsku poštu i tekstualne poruke od 2016. godine, kada je Kurc još bio ministar spoljnih poslova.

"Želeo je da medijskom ofanzivom poboljša šanse za preuzimanje "novog" OVP -a i svoj izbor za kancelara na izborima 2017. godine. Kurc je sa svojim pomagačima odlučio da finansira i pokrene manipulirane ankete", navodi Tužilaštvo za korupciju u Beču.

Finansiranje je navodno preuzela Fellner Media Group "Austria", ali se zapravo finansira državnim novcem putem oglasa Ministarstva finansija, navodi se u optužbama.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track