ZELENI SE OGLASILI POSLE OSTAVKE SEBASTIJANA KURCA Ostajemo u koaliciji sa narodnom partijom
Foto: EPA / Christian Bruna

Previranja u austriji

ZELENI SE OGLASILI POSLE OSTAVKE SEBASTIJANA KURCA Ostajemo u koaliciji sa narodnom partijom

Austrija -

Vest o ostavci austrijskog kancelara Sebastijana Kurca potresla je Evropu. Zeleni koji su sa Krucevom narodnom partijom bili u koaliciji, saopštili su da nastavljaju koalicioni rad uprkos njegovoj ostavci.

To je potvrdio lider Zelenih i vicekancelar Verner Kogler sa kojim je Kurc imao tesnu saradnju.

Novi kancelar postaće sadašnji austrijski šef diplomatije Aleksandar Šalenberg, za koga je Kogler rekao da je sa njim imao konstruktivnu saradnju.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc saopštio je sinoć da podnosi ostavku, zbog istrage koje je pokrenulo tužilaštvo protiv njega zbog sumnje na korupciju, Kurc je u svom obraćanju rekao da će Austrija zbog pandemije i još uvek teškog vremena imati i dalje stabilnu vladu. On je dodao da ostaje na čelu OVP (narodna partija) i da će ostati šef poslaničke grupe OVP u austrijskom parlamentu.

Podsetimo, ostavka kancelara Sebastijana Kurca usledila je pošto je austrijsko tužilaštvo pokrenulo istrago o sumnji da je uži krug savetnika premijera Austrije koristio budžetska sredstva i uticaj, da su bivšeg lidera OVP Rajnholda Miterlhenerja predstavljali u medijima u slabom svetlu i na taj način popločali put Sebastijanu Kurcu da zauzme mesto predsednika narodne partije, a kasnije i mesto kancelara.

Austrijska policija upala je6. oktobra u sedište Austrijske slobodarske partije na čijem je čelu kancelar Sebastijan Kurc, koji se tad nalazio van zenlje.

Kako su tad preneli austrijski mediji, pretresi su vršeni i na privatnim adresama pojedinih. Pretres je takođe izvršen u Ministarstvu finansija. Pojedini članovi partije su saopštili kako je u pitanju "politički pritisak", posebno u trenutku kada se kancelar Kurc nalazio u Sloveniji na Samitu EU - Zapadni Balkan.

Pretražena su radna mesta i u kuće najbližih Kurcovih saradnika - portparola za štampu Johanesa Frišmana, koordinatora za medije Geralda Flajhmana i glavni stratega Stefana Štajnera. Kako piše ''Standard'', oduzeti su i im i mobilni telefoni.

Pretresi, kako ističu austrijski mediji, imaju veze sa istražnim odborom parlamenta u vezi korupcionaške afere "Ibica" i istragom u vezi "Kazina Austrije".

Inače ovo nije bio prvi skandal sa korupcijom, sa kojim se suočila Austrija. Naime maja 2019. Hajnc Kristijan Štrahe podneo je ostavku kada je ispivao snimak iz 2017. godine na kome se vidi Štrahe kako razgovara sa rođakom ruskog milijardera i nudi joj državne poslove u zamenu za finansijsku pomoć Slobodarskoj partiji. Naime on je za vreme prve vladavine Sebastijana Kurca od 2017 do 2019 obavljao funkciju vice-kancelara.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track