UMRO OTAC PAKISTANSKE ATOMSKE BOMBE ABDUL KADER KAN Borio se sa koronom i rakom
Foto: Profimedia

pONOS PAKISTANA

UMRO OTAC PAKISTANSKE ATOMSKE BOMBE ABDUL KADER KAN Borio se sa koronom i rakom

Planeta -

Abdul Kader Kan, nuklearni fizičar i otac pakistanskog nuklearnog programa i otac prve pakistanske atomske bombe preminuo je u 85 godini, javili su pakistanski mediji.

Kako je saopšteno Kan je umor od raka. Inače otac pakistanske atomske bombe primljen je bio u bolnicu 26. avgusta ove godine posle pozitivnog testa na Kovid-19, a odakle je premešten u vojnu bolnicu Ravalpindiju, saopštila je državna agencija Associated Press iz Pakistana.

"Naša nacija ga je volela zbog njegovog doprinosa u stvaranju države nuklearnog oružja", napisao je pakistanski premijer Imran Khan na Tviteru.

"Za narod Pakistana, on je bio nacionalna ikona."

Abdul Qadeer Khan
foto: Profimedia

Za Abdul Kader Kana, poslednji put se čulo 2004, kada se našao u središtu globalnog skandala oko širenja nuklearne energije koji je uključivao prodaju nuklearnih tajni Severnoj Koreji, Iranu i Libiji. Nakon priznanja na nacionalnoj televiziji, Kana je pomilovao tadašnji predsednik Pervez Mušaraf, ali je godinama ostao u kućnom pritvoru u svojoj palati u Islamabadu.

U svom priznanju, Khan je rekao da je delovao sam bez znanja državnih zvaničnika. Međutim, kasnije je rekao da je žrtvovan. "Pomogao nam je da razvijemo nuklearno odvraćanje koje štedi naciju, a zahvalna nacija nikada neće zaboraviti njegove usluge u tom pogledu", rekao je pakistanski predsednik Arif Alvi u tvitu. Premijer Kan, koji nije u srodstvu sa ocem atomske bombe, rekao je da će naučnik biti sahranjen u Islamabadu džamiji Fejsal, prema prema sopstvenoj želji.

Kurir.rs/A.M./Jeruslam Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja