MLADI U AUSTRIJI SVE VIŠE KORISTE ANTIDEPRESIVE: Zbog pandemije upotreba lekova skočila 41 odsto!
ilustracija, Foto: Shutterstock

statistika

MLADI U AUSTRIJI SVE VIŠE KORISTE ANTIDEPRESIVE: Zbog pandemije upotreba lekova skočila 41 odsto!

Austrija -

Pandemija je duboko uticala na zdravlje dece i omladine. „Manje kroz samu infekciju nego kroz kolateralne događaje“, rekao je Rajnhold Kerbl, šef odeljenja za decu i adolescente u LKH Hochsteiermark u Leobenu i generalni sekretar Austrijskog društva pedijatara.

„Obrazovni nedostaci, izbor vakcine, odložena dijagnoza i terapija, ograničeno socijalno iskustvo, nedostatak vežbanja i preterano dugo vreme pred ekranom mogu imati negativne efekte na duge staze“, rekao je Kerbl, prenosi austrijski Kurir.

64 odsto manje poseta porodičnim lekarima, 41 odsto više antidepresiva: „Ovo su dve ključne brojke koje pokazuju kako je pandemija korone uticala na zdravlje dece i adolescenata“, rekao je Peter Lener, kopredsedavajući konferencije Agencije za socijalno osiguranje, na otvaranju 8. Dečjeg i omladinskog simpozijuma krovne organizacije za socijalno osiguranje. Stručnjaci nisu razgovarali o efektima pandemije na zdravlje dece i mladih.

Lener je u svom govoru naglasio da pandemiju „ne treba posmatrati kao pojedinačni događaj“. „Korona nemilosrdno pokazuje slabe tačke društva i njegove deficite“, naglasio je Lener. „Moramo da stvorimo povećanu zdravstvenu svest među mladima“, rekao je on.

Kurir.rs/Logično.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track