AUSTRIJA OSTAJE BEZ SVOJE ČUVENE POSLASTICE: Zbog korone Mocart kugle odlaze u istoriju!
Foto: Ekaterina Minaeva / Alamy / Alamy / Profimedia

tuga

AUSTRIJA OSTAJE BEZ SVOJE ČUVENE POSLASTICE: Zbog korone Mocart kugle odlaze u istoriju!

Austrija -

Proizvođač čuvenih Mocart kugli nema plate za radnike, pa je shodno tome otvoren stečaj kompanije.

Salcburg Schokolade, sa sedištem u Grodigu, zatražio je otvaranje stečajnog postupka, što je odobrio Regionalni sud u Salcburgu, piše Die Presse.

On samo ima informaciju da je oko 140 zaposlenih i više od 600 poverilaca pogođeno stečajem. Navode da obaveze iznose 27,3 miliona evra, a aktiva 23,35 miliona evra.

Glavni razlog za otvaranje stečaja je nedostatak turista u Beču i Salcburgu.

Salcburški advokat Johanes Hircberger imenovan je za stečajnog upravnika. U pismu upućenom zaposlenima i poslovnim partnerima, menadžment je rekao da se nada da će spasiti kompaniju i nastaviti proizvodnju.

Ali prognoze nisu dobre, piše Die Presse. Iako je kompanija poslednjih godina ostvarivala profit, teško ju je pogodila pandemija, kaže izvršni direktor Kristijan Šugerl.

Die Presse piše da je zbog velikog smanjenja broja turista, događaja i prilika, poput proslava rođendana i venčanja, potražnja za slatkišima ove kompanije naglo opala. To je rezultiralo, pišu, značajnim padom prodaje.

Pored toga, poslastičarnice u Beču i Salcburgu ponekad su bile zatvorene nedeljama zbog nedostatka turista.

Pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu mogao bi samo delimično da se nadoknadi u novoj finansijskoj godini. I pored izvoza i državne pomoći, kao i prošle godine, i ove godine biće napravljen značajan gubitak. „Trenutna blokada i značajno povećanje cena sirovina, energije, plata, logističkih troškova i materijala za pakovanje bili su dodatni razlozi“, nastavio je Schugerl.

Zbog toga je u ponedeljak podnet zahtev za stečaj. Plate za novembar i Božić ne mogu da se isplate. Kompanija se žalila stečajnom fondu, koji je obezbedio isplate, i savetovala radnicima da se obrate Radnoj komori.

Predsednik AK Salcburg Peter Eder obećao je podršku pogođenim zaposlenima. „Želimo da učinimo sve što je moguće kako ljudi ne bi morali da brinu o finansijama, barem tokom Božića“, rekao je on.

Kompanija Salzburg Schokolade osnovana je u Salcburgu 1897. godine pod imenom Rajsigl-Sußvarenfabrik i potpuno se preselila u Grodig 1956. godine. Nakon nekoliko promena vlasništva, kupio ga je Filip Harmer Beteiligungs 2014. godine, a manji deo kompanije drži izvršni direktor Kristijan Šugerl.

Salcburg Schokolade ima i fabriku u Češkoj, koja je specijalizovana za pakovanje slatkiša i hrane i, prema Schugerlovim rečima, nije pogođena bankrotom. Prema Virtschaftscompass-u, prodaja za 2019. iznosila je 28,72 miliona evra. Rezultati za 2020. nisu objavljeni.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track