AUSTRIJSKI KANCELAR O UKRAJINI: Pristupanje EU trenutno nije goruće pitanje
Foto: EPA / Dragan Tatic

rat u ukrajini

AUSTRIJSKI KANCELAR O UKRAJINI: Pristupanje EU trenutno nije goruće pitanje

Austrija -

Austrijski kancelar Karl Nehamer pozvao je na uspostavljanje međufaze između saradnje i punopravnog članstva u Evropskoj uniji za zemlje poput Ukrajine i Moldavije.

Takozvani "pripremni prostor" omogućio bi zemljama da dostignu standarde EU, što bi bilo slično Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) ili Evropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (EFTA), rekao je Nehamer.

"Ujedinjuje nas isti cilj, svi želimo snažnu, neozaisnu i ekonomski uspešnu Ukrajinu", poručio je Nehamer, a prenosi Hina.

"Trenutno se Ukrajina bori za svoj politički i teritorijalni opstanak. Svi naši napori prvenstveno su usmereni na okončanje ruskog agresorskog rata. U takvoj fazi ionako brzo pristupanje Uniji ne može biti goruće pitanje", dodao je on.

Nehamer je rekao da se emocije moraju ukloniti iz trenutne rasprave o članstvu Ukrajine u EU, dodajući da brzo pristupanje Ukrajine "nije realno".

"Trebalo bi stvoriti evropski pripremni prostor koji će omogućiti jačanje saradnje s EU korak po korak i bolje prilagođavanje evropskim standardima", rekao je Nehamer.

Austrija je decenijama sledila sličan put kao članica EFTA-e pre pridruživanja EU 1995. godine, istakao je on.

Ukrajini je dosta "posebnih rešenja" i zasebnih modela za integraciju u EU, rekao je prošli mesec ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, dodavši da njegova zemlja želi punopravno članstvo u Uniji.

Nehamer je podržao ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o uspostavljanju "Evropske političke zajednice" u kojoj bi bile zemlje koje teže pridruživanju ili bližim vezama s EU, a pridržavaju se evropskih vrijednosti.

Kijev je izrazio zabrinutost da bi takva zajednica mogla da se koristiti kao alternativa članstvu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track