Najnovije vesti

AUSTRIJSKI KANCELAR O UKRAJINI: Pristupanje EU trenutno nije goruće pitanje
Foto: EPA / Dragan Tatic

rat u ukrajini

AUSTRIJSKI KANCELAR O UKRAJINI: Pristupanje EU trenutno nije goruće pitanje

Austrija

Austrijski kancelar Karl Nehamer pozvao je na uspostavljanje međufaze između saradnje i punopravnog članstva u Evropskoj uniji za zemlje poput Ukrajine i Moldavije.

Takozvani "pripremni prostor" omogućio bi zemljama da dostignu standarde EU, što bi bilo slično Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) ili Evropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (EFTA), rekao je Nehamer.

"Ujedinjuje nas isti cilj, svi želimo snažnu, neozaisnu i ekonomski uspešnu Ukrajinu", poručio je Nehamer, a prenosi Hina.

"Trenutno se Ukrajina bori za svoj politički i teritorijalni opstanak. Svi naši napori prvenstveno su usmereni na okončanje ruskog agresorskog rata. U takvoj fazi ionako brzo pristupanje Uniji ne može biti goruće pitanje", dodao je on.

Nehamer je rekao da se emocije moraju ukloniti iz trenutne rasprave o članstvu Ukrajine u EU, dodajući da brzo pristupanje Ukrajine "nije realno".

"Trebalo bi stvoriti evropski pripremni prostor koji će omogućiti jačanje saradnje s EU korak po korak i bolje prilagođavanje evropskim standardima", rekao je Nehamer.

Austrija je decenijama sledila sličan put kao članica EFTA-e pre pridruživanja EU 1995. godine, istakao je on.

Ukrajini je dosta "posebnih rešenja" i zasebnih modela za integraciju u EU, rekao je prošli mesec ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, dodavši da njegova zemlja želi punopravno članstvo u Uniji.

Nehamer je podržao ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o uspostavljanju "Evropske političke zajednice" u kojoj bi bile zemlje koje teže pridruživanju ili bližim vezama s EU, a pridržavaju se evropskih vrijednosti.

Kijev je izrazio zabrinutost da bi takva zajednica mogla da se koristiti kao alternativa članstvu.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track