AUSTRIJSKI MINISTAR POLICIJE: Ne podržavam ulazak Hrvatske, Bugarske i Rumunije u ŠENGEN ZONU! Broj migranata raste
Foto: EPA / Christian Bruna

beč zabrinut

AUSTRIJSKI MINISTAR POLICIJE: Ne podržavam ulazak Hrvatske, Bugarske i Rumunije u ŠENGEN ZONU! Broj migranata raste

Austrija -

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner rekao je listu Kurier da nije pravo vreme za glasanje o proširenju šengenskog prostora, jer sistem spoljnih granica ne funkcioniše.

Karner je izrazio protivljenje predlogu Evropske komisije da se Hrvatska, Bugarska i Rumunija uključe u šengenski prostor.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova ponovio je stav na radio stanici O1.

„Situacija u Evropi apsolutno jasno pokazuje da je zaštita spoljnih granica neuspeh, a ako sistem ne funkcioniše, ne sme da se širi“, rekao je on.

Karnerove izjave dolaze u trenutku kada je u Austriji porastao broj prebega. Vlasti u Beču sve češće upozoravaju da prebezi prelaze jednu ili više zemalja članica Evropske unije pre ulaska u zemlju, a da ih niko ne zaustavlja.

Iako je Austrija nedavno potpisala poseban sporazum sa Mađarskom i Srbijom o sprečavanju migracija, u Srbiju će biti poslato stotinu policajaca i tehničke opreme da pomognu u kontroli granice.

90.000 prebega u Austriju ove godine

Prema podacima austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, od početka godine u Austriju je ušlo više od 90.000 izbeglica. Od toga, 75.000 nije registrovano ni u jednoj drugoj zemlji EU.

„Stoga, kao ministar unutrašnjih poslova odgovoran za bezbednost, protivim se proširenju“, dodao je Karner u izjavi za radio, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Evropska komisija: Tri zemlje ispunjavaju uslove za ulazak

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson ove nedelje ponovo je pozvala na uključivanje Bugarske, Hrvatske i Rumunije u evropski šengenski prostor. Ona je naglasila da zemlje ispunjavaju sve uslove. Među njima je navela efikasno upravljanje spoljnim granicama, jedinstvene šengenske vize, saradnju sa agencijama za sprovođenje zakona u drugim zemljama i integraciju u informacione sisteme.

Očekuje se da će se glasanje o ulasku Bugarske, Hrvatske i Rumunije u šengenski prostor održati 8. decembra na sastanku ministara unutrašnjih poslova članica Unije. Ako Savet EU podrži ulazak, tri zemlje će pristupiti Šengenu 1. januara 2023. godine.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track