SKANDAL U DEŽALI: Procureo tajni snimak na kom se šef diplomatije podsmeva premijeru Ceraru!
Foto: Printscreen CdM

Uzdrmana koalicija

SKANDAL U DEŽALI: Procureo tajni snimak na kom se šef diplomatije podsmeva premijeru Ceraru!

Region -
LJUBLANA - Slovenski ministar inostranih poslova Karl Erjavec požalio se u ponedeljak da mediji pokušavaju da destabilizuju vladu objavom audio-snimka na kom on posle izbora izražava sumnju u opstanak vlade Mire Cerara u kojoj je sada drugi najveći partner upravo njegova Demokratska stranka penzionera (DESUS)

Jedna privatna televizijska stanica i više portala objavili su u ponedeljak audio-snimak na kojoj Erjavec navodi kako će Cerarova vlada trajati samo godinu dana. Radi se o privatnom razgovoru, vođenom odmah posle izbora sredinom 2014. kad se već znao izborni rezultat, ali ne i sastav nove vlade.

Sudeći prema onome što Erjavec na snimci govori, on je oklevao hoće li se pridružiti Ceraru kao relativnom izbornom pobedniku."Naša cena je visoka. Uostalom, ta vlada neće potrajati više od godinu dana", kazao je Erjavec na neformalnom druženju s prijateljima 14. jula 2014.Prema objavljenom razgovoru, očito vođenom u manjem društvu u nekoj gostionici, ispada da je Erjavec smatrao kako Cerar kao premijer nema mnogo izgleda na uspeh jer je neiskusan u politici.

"To je isto kao da mene stavite da bez ikakvog iskustva vozim šleper", slikovito se izrazio o mogućnosti da Cerar izdrži puni mandat na premijerskom položaju.U šali je dodao da ga baš briga za takvu vladu, da mu je najviše stalo da se penzije usklađuju s platama i da penzioneri dobiju godišnji regres, a da ga "baš briga" za ministarsko mesto.

Premijer Slovenije Miro Cerar
Premijer Slovenije Miro Cerar

Pri tome je Erjavec čak upotrijebio neslovensku frazu "Boli me đoko", kako bi izrazio svoj navodni nehaj oko toga kakav će položaj zauzeti u budućoj vladi.

"Ako ne dobijemo svoje, radije ću ostati u opoziciji ili čuvati ovce", kazao je u šaljivoj opasci koja je sada mimo njegova znanja došla u javost.Erjavec je kao predsednik uticajne stranke penzionera dobijao razne ministarske položaje u više koalicijskih vlada u zadnjih petnaestak godina. Bio je i ministar odbrane, ministar za zaštitu životne sredine, a u zadnje tri vlade je na položaju ministra inostranih poslova.

Razgovor koji je neko snimio, pušten je u javnost u nezgodnom trenutku jer su prema navodima medija odnosi u koaliciji oslabljeni, a rejting Cerarove vlade vrlo nizak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track