SKANDAL U URGENTNOM CENTRU: Ubili Slovenca u pokušaju da ga reanimiraju!

Kobna greška

SKANDAL U URGENTNOM CENTRU: Ubili Slovenca u pokušaju da ga reanimiraju!

Region -
NOVA GORICA - Slovensko ministarstvo zdravstva naredilo je hitan pregled medicinskih instalacija u urgentnim centrima bolnica u celoj zemlji posle smrti jednog pacijenta (52)

U bolnici u Šempetru prilikom reanimacije pacijentu je umesto kiseonika dat azotni oksid koji se koristi kao anestetik, koji je smrtonosan u 100 postotnoj koncentraciji koja je data 52-godišnjaku.

" Tragični događaj je možda ljudska greška za koju ministarstvo ne može da bude odgovorno jer je odgovorno vodilo investiciju u šempeterskom urgentnom centru. ", izjavila je komentirajući slučaj ministarka zdravstva Milojka Kolar Celarc, i dodala da je naredila proveru svih instalacija na urgentnim odeljenjima hitne pomoći u slovenskim bolnicama, kako ne bi došlo do neke nove tragedije.

Skoro renovirana... Bolnica Šempeter (Foto Printscreen Delo/Katja Željan)
Skoro renovirana... Bolnica Šempeter (Foto Printscreen Delo/Katja Željan)

Prema prvim informacijama, u bolnici u kojoj je novi urgentni centar postavljen pre samo četiri meseca, uz urednu primopredaju u kojoj je sudelovalo i ministarstvo, došlo je do tehničke greške na instalacijama, pa je umesto kiseonika pacijentu dat azot oksid, što je prouzrokovalo smrt.

Soba za reanimaciju u lokalnoj bolnici na severozapadu države posle tragedije odmah je zatvorena. Policija je otvorila istragu zbog sumnje da je došlo do smrti iz nehata, što je kažnjivo zatvorom do pet godina. Bolnica je rodbinu umrlog obavestila da je uzrok smrti komplikacija koja se dogodila prilikom reanimacije, a ministarstvo je o tom događaju obavešteno u utorak, pet dana posle tragedije.

Slučaj je osudio i sindikat slovenskih lekara koji smatra da u javnom zdravstvenom sistemu ne postoji dovoljno kontrole rizika, pa je primopredaja novog urgentnog centra možda izvršena, a da se nije uočilo da su oznake na plinskim instalacijama i cevima u sobi za reanimaciju pogrešno postavljene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track