KOMEMORACIJE ŽRTVAMA ŠIROM BIH I HRVATSKE: Srbi tuguju zbog ustaških zločina
Foto: Beta Milan Obradovic

Obeležavanje

KOMEMORACIJE ŽRTVAMA ŠIROM BIH I HRVATSKE: Srbi tuguju zbog ustaških zločina

Region -

U Prebilovcima kod Čapljine danas je, u prisustvu velikog broja ljudi, služena liturgija i dat pomen za 4.000 Srba iz Prebilovaca i Donje Hercegovine koje su ustaše ubile i bacile u jamu pre 75 godina.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. ubijeno 85 odsto življa, mahom žena, dece i staraca. Oni su, prema svedočenjima ustaša, kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije pozvao je Srbe na hrabrost i zajedništvo, jer je to jedini pravi put na kome mogu opstati.

- Da bismo imali veru, moramo imati hrabrost, ličnu i zajedničku - rekao je vladika Grigorije i dodao da samo zajednica hrabrih ljudi može biti moćna.

On je rekao da najhrabriji Srbi današnjice žive u mestima poput Prebilovaca, u Dalmaciji, na Kosovu i Metohiji i da su deca i njihove porodice koje žive u povratničkim područjima heroji današnjice.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, koji danas došao u Prebilovce, skrenuo je pažnju na važnost povratka na preratna prebivališta i pozvao sve nivoe vlasti u BiH da pomognu povratničkoj populaciji.

- Nije dovoljno pričati, mora se i raditi, a malo toga se radi. Ovo su naši prostori, Srbi su ovde živeli vekovima i treba im pomoći da se vrate - rekao je Ivanić.

Ovo mesto je spaljeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS i HVO snaga, pod komandom generala Janka Bobetka upale u selo.

Komemoracija je održana i u Gornjem Selištu, na području Gline u Hrvatskoj, gde su prošle godine ekshumirane dve masovne grobnice s ukupno 56 stradalih 1995. godine u akciji Oluja.

Okupljeni meštani, predstavnici Srpskog narodnog veća (SNV), Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj kao i lokalni i županijski odbornici i zvaničnici položili su vence i cveće i zapalili sveće na groblju Svete Ekaterine u Gornjem Selištu.

"Okupili smo se na ovom mestu da bismo se setili svih onih koji su stradali u ratnom razdoblju od 1991. do 1995. godine bez obzira kom narodu pripadaju. Mi među mrtvima ne pravimo razliku. Kažemo to na ovome mjestu na kojem drugi, prije svega država, ne govori kao što govorimo mi i ne sakuplja žrtve u zajedničku bol", rekao je predsednik SNV Milorad Pupovac.

Jučerašnji dan u Kninu je, kako je dodao, "u mnogima izazvao zebnju i ona traje i danas"."Poruke koje smo čuli, simbole koje smo viđeli i postupke kojima smo svjedočili su dokaz da dominira neprijateljstvo, mržnja i da je slobodna ona ideologija i onaj pokret koji se isključivo napaja mržnjom, neprijateljstvom i željom za smrću", naveo je Pupovac.

Parastos u znak sećanja na 220.000 prognanih i 2.000 ubijenih i nestalih Srba iz Republike Srpske Krajine u akciji "Oluja" služen je i u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu. Mediji navode da se 21. godišnjica stradanja Srba obeležava u naseljima Tunjice i Svodna, gđe je izbeglička kolona 1995. godine granatirana. Zapaljene su sveće i spušteni venci u reku Unu.

(Srna/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track