NEVREME STIŽE U REGION: Jaka kiša i vetar u BIH, poplave u Hrvatskoj i Crnoj Gori
Foto: Anadolija

Crveni i narandžasti alarm

NEVREME STIŽE U REGION: Jaka kiša i vetar u BIH, poplave u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Region -

Zapadni Balkan je u nedelju obojen crvenom i narandžastom bojom Meteoalarma što sugeriše na predstojeće nevreme u vidu padavima, jakih vetrova i grmljavine.

Cela teritorija Bosne i Hercegovine označena je narandžastim upozorenjem, a najveća opasnost dolazi od jakih vetrova do 75 km/h, mestimično obilnije kiše i grmljavine na krajnjem jugu zemlje.

Narandžasta boja označava potencijalno opasne vremenske prilike koje uključuju moguću štetu i ljudske žrtve te se stanovništvo upozorava da prati najnovije informacije i bude svesno rizika.

Podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda takođe ukazuju na nadolazeće nevreme. Tokom celog dana očekuju se kiša i pljuskovi.

U ostalim delovima očekuju se vrlo slabe padavine, a u nekim delovima i bez padavina. Tokom celog dana predviđa se jak jugo sa olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura biće između 17 i 23 stepena.

Sarajevo, Foto: Reuters
Sarajevo, Foto: Reuters

U Sarajevu će biti oblačno i vetrovito sa slabom kišom prema večernjim satima. Najviša dnevna temperatura biće oko 20 stepeni.

Susedne države su u malo goroj situaciji. Iznimno obilna kiša se očekuje u centralnoj Crnoj Gori, a Meteoalarm procenjuje da je reč o količini od minimalno 50 mm po metru kvadratnom. Kontinentalni deo zemlje će pratiti veoma brzi vetrovi od 90 kilometara na sat, dok će na Jadranu blaži vetar i mestimično obilna kiša.

Crveni alarm prati Istru i severnu Dalmaciju za upozorenjem na obilne kiše koje mogu uzrokovati bujične poplave. Nešto bolja situacija je u ostatku Hrvatske, mada se i tu predviđaju jaki vetrovi i kiša slično kao u Bosni i Hercegovini.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track