IZTOK GRMEK: Melanija Tramp je brend kao Slovenka, naučiće svet da Slovenija i Slovačka nisu isto
Foto: Reuters

Slovenija

IZTOK GRMEK: Melanija Tramp je brend kao Slovenka, naučiće svet da Slovenija i Slovačka nisu isto

Region -

SARAJEVO - Ambasador Slovenije u Sarajevu Iztok Grmek kaže da je njegova zemlja ponosna na prvu damu SAD Melaniju Tramp, inače Slovenku, te da će njen ulazak u Belu kuću, kao supruge 45. američkog predsednika, značiti ne samo za Sloveniju, nego i za region.

"Normalno, mislim da svaka zemlja na ovom svetu bi bila ponosna da ima prvu damu najjače ekonomije i verovatno najjačeg političkog subjekta na svetu. Sigurno da smo u Sloveniji ponosni da će biti prva dama SAD Slovenka. Šta će to konkretno značiti? Već znači. Mi smo relativno malobrojna zemlja i sigurno u Evropi smo poznati, ali globalno puno ljudi ne zna gde je Slovenija. I još uvek ne razlikuje Sloveniju i Slovačku", rekao je Grmek u intervjuu za Anadoliju.

Melanija Tramp će, prema njegovim rečima, biti brend kao Slovenka da se Slovenija upozna malo bolje.

"A, što to znači: postoje neke mogućnosti, atributi. Ja se nadam da će prva dama SAD možda vrlo brzo i posetiti ili sa suprugom ili bez svoju rodnu zemlju, Sloveniju. A, Slovenija je uvek bila spremna napraviti neki iskorak i za velike bilateralne i multilateralne događaje. Tako da ja se nadam da će prva dama rodom iz Slovenije tome doprineti", naveo je Grmek.

Prva dama u liku Melanie Trump, navodi ambasador, značiće ne samo za Sloveniju, nego i za Zapadni Balkan.

"Celi svet gleda koji će biti prvi koraci nove američke administracije i sigurno ćemo se svi u regionu truditi da imamu tu pažnju na području Zapadnog Balkana da idemo kao celokupna regija u smeru jedne stabilne i prosperitetne regije, ne samo u Evropi nego globalno da postanemo interesantniji nego što smo bili do sada", kazao je Grmek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track