SLOVENIJA STIMULIŠE MLADE DA SE PRIDRUŽE VOJSCI 8.000 evra za svakog ko potpiše profesionalni ugovor
Foto: Profimedia

Ponuda koju je teško odbiti

SLOVENIJA STIMULIŠE MLADE DA SE PRIDRUŽE VOJSCI 8.000 evra za svakog ko potpiše profesionalni ugovor

Region -

Slovenija mladima koji se odluče na potpisivanje desetogodišnjeg ugovora s ministarstvom obrane nudi posebnu jednokratnu nagradu u visini pet mesečnih bruto plata na nivou države, što iznosi oko 7.800 evra, sve kako bi povećala zanimanje za vojničke pozive.

Slovenačka vojska trenutno u svom sastavu ima 6.955 pripadnika i pripadnica, što je 299 manje od predviđenog plana, zbog čega je pozvala nove kandidate da se prijave za vojsku, a razlog za manje zanimanje za vojnički poziv su dosta manje plate nego u drugim zanimanjima.

"Otvaramo vrata upravo za mlade ljude koji u vojsci mogu da se pronađu i tako odluče gde će ubuduće ostvariti svoje ambicij", navodi se u pozivu potencijalnim vojnicima slovenačkog ministarstva obrane.

Kako bi se osigurao veći priliv kandidata, ove godine je prag za osobe koje mogu da se prijave za profesionalni sastav podignut s 25 na 27 godina, a ugovori se mogu sklopiti na pet i na deset godina službe u vojsci.

Manji priliv u slovenačku vojsku, koja je pred ulazak zemlje u NATO savez profesionalizovana jer je ukinut obvezni vojni rok, obično se pripisuje znatnom smanjenju proračunskog vojnog budžeta koji je nešto manji od 1 odsto, što je ispod NATO standarda.

Zbog toga su i plate profesionalnih vojnika relativno niske.

(Dnevnik.hr)

MINISTARKA PRIZNALA: Slovenačka vojska nema dovoljno municije u slučaju da dođe do rata

POSLE BREGZITA: Slovenija ponovo uvodi obavezni vojni rok?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track