BALKAN SVE MANJE SIROMAŠAN: Albanija  na čelu rasta tvrdi Svetska banka
Foto: Profimedia

Region blagostanja

BALKAN SVE MANJE SIROMAŠAN: Albanija na čelu rasta tvrdi Svetska banka

Region -

U svim zemljama regije došlo je do povećanja zaposlenosti, osim u BiH.

Zemlje Zapadnog Balkana beleže brži ekonomski rast nego u 2015. godini, sa projekcijom regionalnog rasta od 2,8 odsto u 2016. i 3,2 odsto u 2017. godini, navodi se u najnovijem redovnom izveštaju Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana.

Ubrzani ekonomski rast zabilježen je u Albaniji i Srbiji, dok je nešto usporeniji rast u Crnoj Gori i Makedoniji. U izveštaju, koji je danas predstavljen u Podgorici, navodi se da su nova radna mesta i niže cene pomogle da dođe do smanjenja siromaštva u regionu, pri čemu su u 2016. godini prosečne stope siromaštva smanjene za skoro dva odsto u Albaniji, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori.

Sanja Madžarević-Šuster iz Svjetske banke, kazala je da je u svim zemljama Zapadnog Balkana došlo do povećanja zaposlenosti, osim u Bosni i Hercegovini.

"Finansijski sektor u svim zemljama Zapadnog Balkana je osnažen. Zabeležena je veća potražnja za kredite od strane privatnog sektora", kazala je Madžarević-Šuster.

Ponovila je da se u svim zemljama regiona očekuje povećanje rasta ekonomije u proseku od 3,2 odsto, osim u Crnoj Gori, gde se očekuje rast od tri odsto. U BiH se očekuje rast od 3,7 odsto, Albaniji i Srbiji 3,5 odsto, Makedoniji 3,3 odsto.

"U Crnoj Gori je došlo do usporavaja rasta javnog duga. Deo duga za autoput je u dolarima i to će imati uticaj na njegov rast“, kazala je Madžarević-Šuster.

Jedna od predloženih reformi koje Svetska banka preporučuje Crnoj Gori je preformusiranje naknada za majke troje i više dece, koje su od 1. januara umanjene za 25 odsto.

"Nije jasan cilj naknada za majke troje i više dece. Ako je cilj bio povećanje nataliteta, on neće biti ostvaren, jer je prosečna starost korisnica 55 godina“, kazala je Madžarević-Šuster.

(Al Džazira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track