MAKEDONSKI CRNOKOŠULJAŠI SE UDRUŽUJU I PRETE: Ako treba Makedoniju brane i silom
Foto: Facebook/Sloboden Pecat

Potpisali deklaraciju

MAKEDONSKI CRNOKOŠULJAŠI SE UDRUŽUJU I PRETE: Ako treba Makedoniju brane i silom

Severna Makedonija -

Grupa istetoviranih makedonskih patriota, u crnim košuljama i velikim krstova na grudima, javila se da će "braniti otadžbinu" od potencijalnih neprijatelja.

Članovi dvadeset patriotskih udruženja mitingu u Velesu su potpisali "Povelju o strateškoj saradnji" i zakleli da se bori sa svim mogućim sredstvima protiv svih oblika rušenja Makedonije.

Kako objašnjavaju, ciljevi "makedonskog nacionalnog fronta" je da podigne svoj glas za očuvanje nacionalnih interesa u ovim teškim vremenima i u Povelji su naveli i da su spremni da obavljaju sa svim raspoloživim "nenasilnim i nasilnim sredstvima" do da brane domovinu i poštuju volju naroda.

"Verujemo da je ova Povelja je generalno prihvatljiv okvir za sve naše dalje aktivnosti i oblike delovanja, a naš jedinstveni i zajednički cilj je da brani teritorijalni integritet, suverenitet i unitarni karakter Makedonije. S obzirom na navedeni cilj, svečano izjavljujem i kunem da po svaku cenu ćemo raditi da ih ostvarimo, a svako odstupanje od povelje smatramo ya nacionalnu izdaju "- navodi se u povelji.

Stručnjaci za bezbednost snažno osuđujemo ovu inicijativu i kažu da liči na paravojne formacije, koja u budućnosti može da deluje isključivo u skladu sa ličnim metodama i izazvati uništavanje imovine građana i žrtava. Bivši šef vojne obaveštajne službe Vladimir Pivovarov je rekao da su patriotske udruženja još ne liči na paravojne formacije, ali vrlo lako može pretvoriti u nešto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije dalo odgovor da li da preduzme preventivne mere prema članovima patriotskih udruženja, javno je istakao da su spremni da preduzmu nasilne mere za zaštitu domovine.

Međutim, ovo nije prvi da govori o uspostavljanju paravojne formacije u Makedoniji, a ove informacije je potvrdio i građani, koji se poslednjih godina suočavaju sa direktnom ponudom za regrutaciju.

Takođe, u javnost je sve više priča da uskoro može očekivati obnavljanje jedinice "Lavovi" i da su informacije potvrđuje Toni Mihajlovski, član Građanskog pokreta za odbranu Makedonije (GDOM).

(Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track