ZAEV I ZVIZDIĆ SLOŽNO: Multietničke države Balkana su temelj ideja Evropske unije
Foto: Profimedia

Jednakost u različitostima

ZAEV I ZVIZDIĆ SLOŽNO: Multietničke države Balkana su temelj ideja Evropske unije

Region -

Makedonski premijer i predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić složili su se danas u Sarajevu da složena etnička struktura njihovih zemalja nije prepreka nego prednost na putu ka članstvu u evroatlantskim integracijama, ističući da je "jednakost u različitostima" zapravo temelj na kom počiva ustrojstvo Evropske unije.

Posle razgovora delegacije dve vlade i potpisivanja sporazuma o međudržavnoj saradnji Makedonije i BiH u poljoprivredi i kulturi, Zaev je novinarima rekao kako je to jedan od prvih koraka "na tragu tršćanskog samita Berlinskog procesa održanog 12. jula kada je data snažna podrška jačanju regionalne i bilateralne saradnje država zapadnog Balkana".

"Danas šaljemo jaku poruku da BiH i Makedonija počinju tu saradnju i žele da idu napred u tom pravcu", kazao je Zaev.

On je istakao da sporazum o saradnji u poljoprivredi znači i mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima ali i apliciranje za sredstva iz IPA fondova.

Najavio je kako će verovatno već na jesen uslediti potpisivanje novih međudržavnih sporazuma koji će olakšati putovanje i komunikaciju među državljanima dve zemlje a izrazio je i nadu da će BiH uskoro dobiti status kandidata za članstvo u EU.

"Mi smo zemlje koje veruju da im je multietničnost i multikonfesionalnost veliko bogatstvo i prednost. Verujemo u jednakost u različitosti kao temeljni osnov EU i smatramo to našom prednošću pri ulasku u Uniju. Verujem da to treba i dalje da negujemo", rekao je makedonski premijer, prenela je Hina.

Zvizdić je izjavio da je dolazak Zaeva na mesto makedonskog premijera "izvanredna poruka" EU ali i celom svetu i da se u složenoj multietničkoj državi može definisati zajednički interes svih i doći do konenzusa nužnog za napredak.

Kako je naglasio, BiH i Makedonija mogu jedna drugoj da pruže snažnu podršku uz poruku da se može kvalitetno funkcionisati kroz jedinstvo različitosti i na taj način biti deo funkcionalnog prostora EU.

Zvizdić je naveo da su vreme mandata Nikole Gruevskog odnosi s Makedonijom stagnirali i da veruje da će se sada to promeniti.

"Ovo možemo smatrati početkom nove, kvalitenije i korisnije saradnje", istakao je Zvizdić.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šokantno! Zaštitnik građana ima striptiz-klub? Pogledajte šta nam je on rekao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track