(VIDEO) SAVETNIK ZA STRANE TURISTE U HRVATSKOJ: Ne poredite ih sa Srbima, golotinja može ali samo do pola
Foto: Profimedia

kratko i jasno

(VIDEO) SAVETNIK ZA STRANE TURISTE U HRVATSKOJ: Ne poredite ih sa Srbima, golotinja može ali samo do pola

Hrvatska -

"Šta se u Hrvatskoj sme, a što ne" vodič je za turiste koji prvi put dolaze da posete Hrvatsku Travel čenela. Prema njemu, Hrvatska je pravi turistički dragulj sa više od 1200 ostrva, azurnom bojom čistog mora, pitoresknim selima i bogatom istorijom.

Evo šta savetuju: Izbegavajte vozove i koristite autobus

Za razliku od drugih EU zemalja gde se najlakše koristiti voz, Hrvatske Železnice će vas lako zbuniti i bolji izbor je autobus. Najgora je situacija sa železničkom vezom na jugu Jadrana. Kao rjšenje predlažu odličnu autobusku mrežu i nekoliko prevoznika čiji autobusi voze svako malo, voze brže od voza, a povezuju sve gradove.

Ne dirajte im u svece

U Hrvatskoj ima 90 odsto katolika i vera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mesto ima svog sveca zaštitnika i odličnu proslavu koju priređuju na dan tog sveca, procesiju i neradni dan - pa treba paziti i na radno vreme radnji. Osobito se poštuje Bogorodica, a obratite pažnju na svetilišta, raspeća i crkve pa se prema njima odnosite s poštovanjem.

Ne zovite Hrvatsku Jugoslavijom

Rat koji je započeo 1991. i kojim je Hrvatska stekla svoju nezavisnost još je živ u glavama mnogih. Kroz istoriju su često bili pod tuđom vladavinom - od mađarske, turske, austrijske, italijanske do jugoslovenske, a ako je povežete sa Jugoslavijom, lako ćete im "dirnuti u živac". Takođe, dobro je izbegavati poređenja sa Srbima, jer je to za neke još uvek vrlo osetljiva tema.

Lokalci ludo voze

Dobro je iznajmiti automobil u brojnim agencijama koje to nude, a to lako možete uraditi i onlajn. Većina Hrvata vozi automobile sa ručnim menjačem, pa ako želite automatik to morate posebno da naglasite. Vožnja sa mobilnim je zabranjena i novčano kažnjiva. Možete da vozite sa dozvolom zemlje iz koje dolazite i pasošem do šest meseci boravka u zemlji, a nakon toga je potrebno polagati vozački ispit u Hrvatskoj. Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa je dobro paziti u saobraćaju.

Posetite ostrva

Ostrva su nešto što svakako vredi posetiti u Hrvatskoj, a najbolji način da dođete na njih je malim brodićima koje možete da iznajmite, ili sa trajektom ili katamaranom. Pre nego krenete na put, proverite raspored Jadrolinije i drugih prevoznika, jer su neke linije vrlo retke, pa je bolje koristiti se lokalnim kompanijama mjesta u kojem se nalazite.

Pazite gde se razgolićujete

Ako ste u iskušenju da skinete gornji dio bikinija - slobodno! Veliki broj kupača na hrvatskim plažama su nudisti, naročito u usamljenim uvalama. Na gradskim plažama se takođe možete kupati u toplesu, ali pripazite gde hodate obnaženi - na primer nemojte to činiti u Vrbniku na Krku, ili uopštenou blizini crkvi.

Ne obilazite u podne i u gužvama

Većina turista pohrliće na slavne zidine Dubrovnika tačno u podne, priključujući se masi turista. To baš i nije najpametnije, sa obzirom da su zidine visoke, kao i temperature koje mogu izazvati vrtoglavice. Bolje je istraživati i posećivati znamenitosti u jutarnjim satima i ako nema velikih gužvi.

Pazite na mine

Iako je većina zemlje slobodna od mina, pazite na korak ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti zemlje,na primer u područjima istočne Slavonije, u Brodsko-posavskoj županiji, zaleđu Zadra. Iako su male šanse da naletite na minu, obratite pažnju na zastave sa lobanjom koja se nalazi u obrnutom precrtanom trouglu, što je i internacionalni znak za mine.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track