SLOVENAČKI MINISTAR LIKUJE ZBOG MAĐARSKE BLOKADE HRVATSKOJ: Sad se u Zagrebu više niko ne uzrujava zbog mojih izjava
Foto: Fonet/Nenad Orević

prepucavanje

SLOVENAČKI MINISTAR LIKUJE ZBOG MAĐARSKE BLOKADE HRVATSKOJ: Sad se u Zagrebu više niko ne uzrujava zbog mojih izjava

Region -

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da se, nakon odluke Mađarske da posle Slovenije i ona blokira ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku saradnju (OECD), u Zagrebu "više ne uzrujavaju" oko njegovih izjava, iako su ranije "neki dizali obrve".

N1 prenosi da se Erjavec još jednom se danas osvrnuo na spor sa Hrvatskom oko presude Arbitražnog suda o granici na moru dve zemlje, nakon istupa hrvatske ministarke spoljih poslova Marije Burić Pejčinović koja je ranije ove nedelje nazvala njegove izjave bezobraznim i agresivnim.

Slovenački novinari su ga još jedanput pitali da li je slovenačka politika jedinstvena oko graničnog spora sa Hrvatskom.

"Ja sam prvog dana kada je objavljena odluka o arbitraži rekao da je prvi korak nabavka dva velika policijska broda, ne možemo mi sa gumenim čamcima da budemo nadležni na teritoriju koja je naša. Važno je da cela slovenačka politika podržava primenu arbitražne odluke", kazao je Erjavec.

On je naveo da "oni (Hrvatska) ne razumeju ništa drugo osim odlučne politike".

"Kada si sa njima dobar, vidite što smo postigli u poslednjih 26 godina. Valjda očekuju da bi umesto nas nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo da bude nadležna za slovenačku teritoriju. Iza nas je međunarodno pravo, Evropska komisija, sve članice, moramo da pokažemo da smo sposobni da imamo nadležnost nad teritorijom koja je Slovenija", poručio je šef slovenačke diplomatije.

Novinari su zatražili od Erjaveca da prokomentariše mađarsku blokadu ulaska Hrvatske u OECD.

"Kad smo mi rekli da nećemo da dopustimo Hrvatskoj ulazak u OECD dok ne bude poštovala međunarodno pravo, neki su dizali obrve. Sad kada to radi i Mađarska koja ima isti problem sa primenom arbitraže oko MOL-a, vidim da se više ne uzrujavaju oko mojih izjava'', kazao je Erjavec.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je "neugodno iznenađena stavom Mađarske" koja je blokirala ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku saradnju (OECD) i da će tražiti da to pitanje "malo dublje raspravi" sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/Nenad Orević

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 29. EPIZODA: Neverovatno! I Porše ima vatrenu lasicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track