DŽIHAD DROGA: Ozloglašeni sintetički Kaptagon stigao na Balkan!
Foto: Youtube/Printscreen

Stručnjaci upozoravaju

DŽIHAD DROGA: Ozloglašeni sintetički Kaptagon stigao na Balkan!

Region -

Džihad droga Kaptagon, kako je zovu u žargonu, pronađena je u laboratoriji sintetičke droge u Tetovu u Makedoniji.

Policija je zaplenila 300 kilograma ove izrazito opasne droge čiji tvorci stalno menjaju sastav, slična je, ali daleko jača od ekstazija, odnosno MDMA-a, a najviše su je koristili borci Islamske države, zbog čega je i zovu džihad droga. Na vrhuncu kalifata Kaptagon se proizvodio u Istočnoj Evropi, uglavnom u Češkoj i Bugarskoj, a ovo je prvi put da je tako veliki proizvodni pogon pronađen u nekoj od zemalja regije. Naime, kako je objavila američka DEA, Agencija za suzbijanje narkotika, skorašnji završetak rata u Siriji proizvodnju ove izrazito opasne droge mogao bi da vrati tamo gde je i počela da se proizvodi - na istoku Evrope. Droga u Tetovu je otkrivena u laboratoriji koju je vodio Milan Zarubica, balkanski kralj sintetičke droge, koji se već dvadeset godina bavi proizvodnjom ilegalnih droga čija je osnovna supstanca MDMA. On je svoje laboratorije imao prvo u okolini Beograda i odatle je drogu isporučivao u na sve četiri strane sveta, a potom je posao proizvodnje proširio i u Makedoniju.

Prvi put je uhapšen 2003. godine i tada je njegova laboratorija proglašena najvećom u Evropi za proizvodnju sintetičkih droga. Policija ga je otkrila zahvaljujući dojavi DEA-e. Zarubica je inače lekar po struci, a tokom devedesetih je postao veliko ime u farmaceutskom biznisu. U biznis s lekovima ušao je 1996., nakon smrti brata Gorana, zubara i vlasnika firme Lenal NBC. Zarubica je po nagovoru majke preuzeo Goranove poslove i brzo razvio malu industriju. U trenutku hapšenja vodio se kao vlasnik i suvlasnik još pet firmi za proizvodnju i uvoz lekova i farmaceutske opreme. I dok je bio u zatvoru, Zarubica je nastavio s 'poslom'. Nakon operativnih informacija da je nastavio biznis, zatvorska uprava mu je dala povlašćeni status i slobodne vikende, i na jednom od slobodnih vikenda uhvaćen je u proizvodnji droge. Tada je Zarubica proizvodio sintetičke droge uglavnom za australijsko tržište, gde narko-scenu drže Albanci.

Kaptagon zapravo nije nova droga. Kaptagon je sintetička droga kojoj je baza amfetamin, a spada u grupu psihostimulatora središnjeg nervnog sistema. Stvorena je početkom šezdesetih godina u svrhu lečenja ADHD-a. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Mediji su prenosili da je pronađen kod vođa terorističkih napada u Parizu i Tunisu.

"Zovu je još i droga za super-ratnike i zato je posebno zanimljiva na Bliskom i Srednjem istoku gde se smatra da podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor, a zapravo kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne uznemirenosti, agresivnog i suicidnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog pritiska", objašnjavaju stručnjaci.

(Kurir.rs/Express.hr)

(Foto: YT Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIRI TV VESTI UŽIVO! Počinje obračun države sa kriminalom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track