ANKETA UOČI IZBORA U SLOVENIJI: Janša ima najviše šansi za novu vladu!
Foto: EPA/Szilard Koszticsak

zavisi od izlaznosti

ANKETA UOČI IZBORA U SLOVENIJI: Janša ima najviše šansi za novu vladu!

Region -

Dve sedmice uoči parlamentarnih izbora u Sloveniji tri stranke i dalje dominiraju u kampanji za dobijanje relativne većine u novom slovenačkom parlamentu, a najnovije ankete najviše šanse za dobijanje mandata za sastav nove vlade daju vođi opozicije Janezu Janši.

Prema anketi koja je sprovedena krajem prošle sedmice, Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) ima podršku 14,9 posto ispitanika, na drugom je mestu sa 9,7 posto Lista Marjana Šarca (LMŠ), dok su treći Socijaldemokrati (SD) Dejana Židana sa 6,5 posto.

Nešto više od trećine ispitanika još nije sigurno kome će dati glas ili neće izaći na izbore.

foto: EPA/Igor Kupljenik

Iza vodeće "trojke" na četvrtom i petom mestu su Stranka modernog centra (SMC) aktualnog premijera Mire Cerara i Levica (L) Luke Meseca koje dobijaju 4,5 posto glasova.

Na prelazak izbornog praga od četiri posto za poneki od 90 mandata u parlamentu mogle bi računati još Demokratska stranka penzionera (DESUS) Karla Erjavca (3,9 posto) i te demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina (3,3 posto).

foto: EPA/ Antonio Bat

Slovenački analitičari kažu da se na osnovu trenutnih anketa ne mogu prognozirati konačni izborni rezultati, jer sve stranke adute čuvaju za poslednju sedmicu kampanje preko društvenih medija, obilaska terena u izbornim jedinicama, uključujući i negativnu kampanju usmerenu na političke suparnike.

Ankete pokazuju trend rasta Janše, a stagnaciju ili pad Šarca i Židana, ali sve je još otvoreno i izbore bi mogla da odluči mobilizacija birača, odnosno ko više svojih potencijalnih glasača uspe da izvede na izbore, tvrde slovenački analitičari.

Upozoravaju da je Slovenija među vodećim zemljama u Evropi po stopi izlaznosti na izbore i da bi odaziv birača mogao biti manji nego pre jer se izbori održavaju na početku turističke sezone.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA/Szilard Koszticsak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track