EPIDEMIJA GRIPA HARA BALKANOM: U Rumuniji bolest odnela 72 života, u Hrvatskoj 45, a evo kakva je situacija u Srbiji!
Foto: Shutterstock

SVE VIŠE OBOLELIH

EPIDEMIJA GRIPA HARA BALKANOM: U Rumuniji bolest odnela 72 života, u Hrvatskoj 45, a evo kakva je situacija u Srbiji!

Region -

U Rumuniji su do sad 72 osobe preminule od posledica gripa, saopštio je Državni institut za javno zdravlje. To je najveći broj žrtava gripa regionu, nakon Hravtske gde je do sada zabeleženo 45 preminulih.

Poslednje dve žrtve u Rumuniji su 32-godišnji muškarac iz okruga Teleorman i 41-godišnja žena iz okruga Olt. Kod oboje je utvrđeno prisustvo virusa tipa A.

Obe žrtve imale su zdravstvenih problema i nisu bile vakcinisane protiv gripa.

Hrvatska: 45 žrtava

Prema poslednjim podacima objavljenim 27. januara, broj žrtava u Hrvatskoj dostigao je 45.

Kako je naveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) do tog datuma registrovano je ukupno 28.664 obolelih, a dominira virus gripe A H1N1. Raspon dobi preminulih osoba kreće se od sedam do 96 godina, a 25 umrlih bilo je u dobi od 65 i više godina, sa jednom ili više hroničnih bolesti.

Najviše obolelih je zabeleženo je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, zatim Brodsko-posavskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

BiH: 22 žrtve

Ukupan broj preminulih od gripa u Bosni i Hercegovini je 22, od čega je 20 sa teritorije Republike Srpske.

"Reč je o osobama srednje i starije životne dobi sa brojnim pridruženim obolenjima, koje su bile pozitivne na virus influence A", navedeno je u saopštenju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske objavljenom pre tri dana.

Crna Gora

Institut za javno zdravlje Crne Gore zabeležio je u protekloj sedmici pet smrtnih slučajeva kod kojih je laboratorijski potvrđen grip, među kojima je i dvoipogodišnji dečak.

Osim dečaka preminula su i tri muškarca od 83, 81 i 55 godina, kao i 45-godišnja žena. Svi oni, osim dvoipogodišnjeg dečaka, bili su hronični bolesnici.

Srbija

U Srbiji su preminule četiri osobe. Poslednja žrtva gripa u tom gradu je 62-godišnji profesor koji je preminuo na Infektivnoj klinici u Nišu od posledica gripa tipa AH1N1.

Kurir.rs/ Tanjug/ Blic

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track