NOVO PREPUCAVANJE SLOVENIJE I HRVATSKE: Ljubljana traži od Zagreba da prestane da ih špijunira i utiče na medije
Foto: Profimedia

SUKOB ne prestaje

NOVO PREPUCAVANJE SLOVENIJE I HRVATSKE: Ljubljana traži od Zagreba da prestane da ih špijunira i utiče na medije

Region -

Slovenački Savet za nacionalnu bezbednost koji je održao vanrednu sednicu zbog navoda o delovanju hrvatske obaveštajne službe, ;pozvao je Hrvatsku da se uzdrži od takvih postupaka i osudio bilo kakav pokušaj uticaja na slobodu medija u Sloveniji.

O optužbama za špijuniranje na račun hrvatskih vlasti danas će raspravljati parlamentarni odbor za kontrolu obaveštajnih i bezbednosnih službi, a očekuje se da će ta tema biti otvorena i na sednici parlamentarnog odbora za spoljne poslove, prenela je agencija STA.

Kako je objavljeno sinoć, nakon skoro trosatnog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost koji je vodio premijer Marjan Šarec, učesnici su izrazili očekivanje da će se "Hrvatska ubuduće uzdržati od postupaka koji su u suprotnosti s vrednostima EU, vladavinom prava i zaštitom ljudskih prava i sloboda".

Na sednici su učestvovali i ministri odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova i šef obaveštajne službe SOVA.

"Špijunska afera" izbila je nakon što je slovenački premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obaveštajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces.

Slučaj je eskalirao u ponedeljak pošto je televizija POP-TV objavila da je prvi čovek Stirije u Hrvatskoj Ivan Tolj, kao posrednik hrvatske vlade, pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Hrvatska vlada je "najodlučnije i u potpunosti" odbacila sve navode "o pokušaju bilo kakvog uticaja na slovenačke medije", dok je SOA za optužbe o prisluškivanju navela da su "netočne i tendenciozne konstrukcije" i da je reč o nastavku medijske kampanje koju su nedavno pokrenuli pojedini mediji u BiH "lažnim optužbama o regrutaciji salafija za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom delovanju SOA protiv susednih država".

O raspravama će raspravljati parlamentarni odbor za kontrolu obavještajnih i sigurnosnih službi, a očekuje se da će se ta tema otvoriti na sednici parlamentarnog odbora za vanjske poslove o parlamentarnim pitanjima.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja